c S

Francosko tožilstvo zahteva novo dosmrtno kazen za Carlosa Šakala

28.03.2017 08:07 Pariz, 27. marca (STA) - Francosko tožilstvo je danes v procesu proti mednarodnemu teroristu Carlosu Šakalu, ki mu sodijo zaradi bombnega napada v Parizu pred več kot 40 leti, zahtevalo zanj novo smrtno kazen. Mednarodni terorist, ki je organiziral vrsto odmevnih napadov v 70. in 80. letih prejšnjega stoletja, že prestaja dve dosmrtni kazni.

Danes 67-letni Carlos, Venezuelec s pravim imenom Ilyich Ramirez Sanchez, ki se je razglasil za "profesionalnega revolucionarja", je bil nekoč eden najbolj iskanih teroristov na svetu. Mediji so mu dali vzdevek Carlos Šakal po liku terorista iz romana Fredericka Forsytha.

Sedaj mu sodijo za bombni napad na trgovino Drugstore Publicis v središču Pariza 15. septembra 1974. Granata, ki je priletela skozi vhod trgovine, je ubila dva človeka, 34 je bilo ranjenih.

Tožilec Remi Crosson du Cormier je danes dejal, da "vsi dokazi, zbrani v preiskavi, kažejo na obtoženega". Slednji na drugi strani vpletenost v napad zanika, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Proces, ki se je začel pred dvema tednoma, zdaj prehaja v zaključno fazo. Kot navaja AFP, naj bi sodišče sodbo izreklo že v torek.

Carlos, ki ga je leta 1994 v Sudanu aretirala francoska posebna policijska enota, v Franciji že prestaja dosmrtno zaporno kazen zaradi umora dveh policistov, ubitih leta 1975 v Parizu, in umora libanonskega revolucionarja.

Obsojen je bil tudi za štiri bombne napade v Parizu in Marseillu leta 1982 in 1983, v katerih je bilo ubitih skupaj 11 ljudi, skoraj 150 pa ranjenih.