c S

V javnem sektorju velika pričakovanja po boljšem vrednotenju delovnih mest

27.03.2017 13:37 Ljubljana, 27. marca (STA) - Vlada in sindikati javnega sektorja bodo popoldne nadaljevali pogajanja o odpravi anomalij v plačnem sistemu. Pričakovanja po boljšem vrednotenju delovnih mest so precejšnja, še dodatno pa spodbujena z dvigom zdravniških plač.

Vlada in sindikati javnega sektorja so v konec lanskega leta sklenjenem dogovoru predvideli, da se bodo do 1. maja letos dogovorili o odpravi anomalij oziroma popravkih vrednotenj delovnih mest in nazivov v javnem sektorju.

Za to so na letni ravni predvideli 70 milijonov evrov, pri čemer so vnaprej zapisali, da v ta znesek ne sodijo sredstva za odpravo anomalij v plačni skupini B (direktorji), zvišanje zdravniških plač in posledično dvig plač z zdravniki primerljivih poklicev.

Prednost pri odpravljanju anomalij so v dogovoru predvideli za javne uslužbence z najnižjimi plačami; uvrščeni do vključno 26. plačnega razreda naj bi namreč pridobili pravico do izplačila višje plače s 1. julijem letos, ostali s 1. oktobrom. V skladu z dogovorom naj bi bil pri posameznem plačnem razredu oz. nazivu možen dvig za največ tri plačne razrede.

V začetku februarja so vlada in sindikati javnega sektorja na podlagi dogovora začeli pogajanja o odpravljanju plačnih anomalij. Pričakovanja na sindikalni strani pa, kot kaže, precej presegajo izhodiščni vladni predlog in, sodeč po vladnih izračunih, tudi predvidenih 70 milijonov evrov.

Obe strani sta namreč doslej predstavili svoja predloga odprave anomalij pri vrednotenju orientacijskih delovnih mest. Ta delovna mesta, ki se določijo s kolektivno pogodbo za javni sektor, omogočajo primerjavo v plačnih skupinah in med njimi.

Vladna stran svoj izhodiščni predlog sprememb pri orientacijskih delovnih mestih vrednoti na približno 28 milijonov evrov, sindikalnega pa na približno 60 milijonov evrov in pri tem ugotavlja, da bi po sindikalnem predlogu za odpravo anomalij na vseh ostalih delovnih mestih ostalo le še deset milijonov evrov.

Pregled zahtev posameznih sindikatov bo STA objavila v prihodnjih dneh.

Sicer pa naj bi dodatna sredstva zagotovili za dvige plač, ki bi sledili dogovoru z zdravniki na primerljivih delovnih mestih. Kot predvideva lanski dogovor - in minister za javno upravo Boris Koprivnikar je javno že zagotovil, da se ga bodo držali -, naj bi vlada v enem mesecu po sklenitvi aneksa h kolektivni pogodbi za zdravnike in zobozdravnike začela pogajanja o novih uvrstitvah v plačne razrede za primerljiva delovna mesta.

Na ministrstvu za javno upravo so napovedali, da bodo predlog, iz katerega bo jasno razvidno, katera delovna mesta po mnenju vlade to so, v omenjenem roku posredovali sindikatom, potem pa ga tudi javno objavili.