c S

EU in ZDA pozivata Rusijo, naj izpusti pridržane protestnike

27.03.2017 09:25 Bruselj/Washington, 27. marca (STA) - EU in ZDA sta pozvali Rusijo, naj nemudoma izpusti "mirne protestnike", ki so jih pridržali v nedeljo na več shodih proti korupciji v državi. Policija jim je po mnenju unije s tem preprečila izvajanje "temeljnih svoboščin", da gre za kršenje "temeljnih demokratičnih vrednot", ocenjujejo tudi v Washingtonu.

Ruska policija, ki je poskušala razgnati protestnike in je aretirala več sto državljanov, med njimi opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega, je ljudem preprečila "izvajanje njihovih temeljnih svoboščin, med drugim svobode izražanja, združevanja in mirnega zborovanja, ki so vse zapisane v ruski ustavi", je v sporočilu za javnost zapisala tiskovna predstavnica EU.

"Pozivamo ruske oblasti, da v polnosti spoštujejo svoje mednarodne obveze (...) in nemudoma izpustijo mirne protestnike," je dodala.

Priprtje protestnikov je obsodil tudi ameriški State Department. "Priprtje mirnih protestnikov, opazovalcev človekovih pravic in novinarjev je žalitev temeljnih demokratičnih vrednot," je v izjavi zapisal tiskovni predstavnik Mark Toner. Skrbi jih tudi aretacija Navalnega, je dodal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

"Prebivalci Rusije, kot tudi ljudje drugod po svetu, si zaslužijo vlado, ki podpira odprt trg idej, pregledno in odgovorno vodenje, enakovredno obravnavo pred zakonom in možnost izvajanja svojih pravic brez strahu pred povračilnimi ukrepi," je še zapisal Toner.

V številnih mestih po Rusiji so se v nedeljo zbrali protestniki, ki so bili kritični do korupcije v državi. Navalni je k demonstracijam pozval po objavi poročila, v katerem ruskega premierja Dmitrija Medvedjeva obtožuje, da prek tajnih mrež neprofitnih organizacij vodi nepremičninski imperij.

Zborovanje v Moskvi, ki ga oblasti niso dovolile, je bil eden največjih tovrstnih shodov v zadnjih letih. Po oceni policije se ga je udeležilo med 7000 in 8000 ljudi.

Samo v Moskvi je bilo po navedbah policije aretiranih približno 500 ljudi, medtem ko spletna stran OVD-Info, ki sledi aretacijam aktivistov, navaja prek 900 aretacij. Še več deset ljudi naj bi priprli v drugih mestih. Po poročanju ruske tiskovne agencije Interfax so v Sankt Peterburgu, kjer se je zbralo 4000 ljudi, aretirali 130 protestnikov.