c S

Južnokorejsko tožilstvo zahteva aretacijo odstavljene predsednice

27.03.2017 09:25 Seul, 27. marca (STA) - Južnokorejsko tožilstvo je danes vložilo zahtevo za aretacijo odstavljene predsednice Park Geun Hye. Ustavno sodišče je minuli mesec potrdilo njeno odstavitev zaradi korupcijskega škandala, s čimer je izgubila imuniteto.

65-letni bivši predsednici očitajo več kaznivih dejanj, med drugim prejemanje podkupnin, izdajanje uradnih informacij in zlorabo oblasti. Tožilstvo je v sporočilu za javnost zapisalo, da je zbralo ogromno dokazov, vendar obtoženka večino obtožb zavrača, zato obstaja nevarnost, da jih bo uničila. Tožilstvo zato meni, da bi bilo v nasprotju z načeli pravičnosti, če Parkove ne bi aretirali.

Choi Soon Sil, Parkovi tesni prijateljici, ki ima glavno vlogo v tem korupcijskem škandalu, že sodijo, ker je vodilne južnokorejske družbe prisilila, da so neprofitnim organizacijam donirale skoraj 70 milijonov wonov, ki naj bi si jih nato prisvojila.

Če bo sodišče v Seulu odobrilo aretacijo, se bo Parkova znašla v družbi dveh bivših južnokorejskih voditeljev, ki sta bila aretirana zaradi korupcije. Chun Doo Hwan in Roh Tae Woo, ki sta državo vodila v 80. in 90. letih prejšnjega stoletja, sta morala po izteku mandata za zapahe.

Južnokorejski parlament je Parkovo, prvo žensko na čelu Južne Koreje, odstavil decembra lani, ustavno sodišče pa je nato odstavitev potrdilo. Njen odstop so na ulicah zahtevali milijoni Južnokorejcev.