c S

Na protestih v Moskvi aretirali opozicijskega voditelja Navalnega

27.03.2017 09:19 Moskva, 26. marca (STA) - Med protesti proti korupciji so danes v Moskvi aretirali voditelja ruske opozicije Alekseja Navalnega in še okoli 130 drugih protestnikov. Na ulicah ruskih mest se je sicer zbralo več tisoč ljudi, številne pa so pridržali tudi v drugih mestih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Navalni je k demonstracijam pozval po objavi poročila, v katerem ruskega premierja Dmitrija Medvedjeva obtožuje, da prek tajnih mrež neprofitnih organizacij vodi nepremičninski imperij. Video o poročilu si je na Youtubeu ogledalo že več kot 11 milijonov ljudi, medtem pa se Medvedjev na obtožbe še ni odzval.

Navalnega so aretirali okoli 12. ure po srednjeevropskem času. Protestniki so obkrožili policijsko vozilo, v katerega so ga strpali, in vzklikali "Sramota!" in "Izpustite ga!".

"Ljudje, v redu sem, pojdite naprej," je prek Twitterja iz vozila sporočil opozicijski voditelj, ki se bo prihodnje leto potegoval za predsednika Rusije.

Na Puškinovem trgu v Moskvi se je medtem zbralo med 3000 in 4000 ljudi, ki so vzklikali "Rusija brez Putina" in "Rusija bo svobodna". "Vsa država je utrujena od tako obsežne korupcije," je povedala 50-letna Natalija Demidova in dodala, da bi moral Medvedjev odstopiti.

Proteste v Moskvi je sicer spremljalo več deset policijskih vozil in številni policisti, območje pa je preletaval tudi helikopter.

Protestniki so se zbrali tudi v drugih ruskih mestih. V Novosibirsku se je protestov udeležilo okoli 2000 ljudi, v Sankt Peterburgu okoli 4000, po 1500 pa naj bi jih bilo v Krasnojarsku in Omsku v Sibiriji.

Kot je pred protesti na svoji spletni strani zapisal Navalni, naj bi se na ulice odpravili v 99 ruskih mestih, pri čemer jih 72 mestne oblasti niso dovolile. Kot razlog so med drugim navedli čiščenje cest in tudi, da so že prijavljena provladna zborovanja. Tako je danes policija pridržala številne protestnike, ki so se udeležili prepovedanih shodov.