c S

Vrh EU v Rimu spremljajo demonstracije

27.03.2017 08:55 Rim, 25. marca (STA) - Ob današnjem vrhu EU so v Rimu potekale demonstracije tako zagovornikov kot nasprotnikov Evropske unije. Demonstracije v podporo uniji so danes potekale tudi v številnih drugih državah, med drugim na Poljskem in v Nemčiji, najbolj množične pa so bile v Veliki Britaniji tik pred začetkom postopka brexita.

Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, se je v središču Rima po podatkih policije zbralo okoli 8000 privržencev unije z zastavicami EU v rokah. Na t. i. pohodu za Evropo so med drugim pozivali k novemu zagonu v EU. Demonstracij so se udeležili tudi številni migranti, med drugim s transparenti Evropa za vse.

Organizatorji shoda, evropski federalisti, so evropske voditelje pozvali k večji enotnosti. "Evropskemu projektu, ki nam je prinesel mir in blaginjo, grozi, da bo propadel. Številne skupine govorijo, da je njihov narod vreden več, se zapirajo pred sosedi ter zaničujejo idejo svobodne in demokratične družbe. Čas želijo zavrteti nazaj, tega ne bomo gledali križem rok," so zapisali organizatorji po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA.

Drugi shod, ki so se ga udeležili tudi levičarski aktivisti, člani sindikatov ter nekdanji grški finančni minister Janis Varufakis, je pot začel v večkulturni rimski četrti Esquilino in se prav tako podal proti Koloseju. Udeležilo se ga je okoli 3000 ljudi, ki so pozivali k večji socialni pravičnosti.

V Rimu je bilo sicer za danes napovedanih šest shodov oziroma protestov tako v podporo kot tudi proti Evropski uniji, ki naj bi se jih udeležilo skupno okoli 25.000 ljudi. Gostitelje je še posebej skrbelo, da bi proteste proti uniji, ki so potekali pod geslom Eurostop, izkoristili skrajneži in nasilneži. Še pred temi demonstracijami je policija prijela 150 ljudi iz Severne Italije, ki so se želeli udeležiti protestov.

V italijanski prestolnici je bilo popolnoma zaprtih za javnost več območij, zlasti območje okoli Kapitolskega griča, kjer je potekala slovesnost ob 60. rojstnem dnevu EU. Zaprte so bile tudi številne turistične znamenitosti, po poročanju tujih tiskovnih agencij so bili deli Rima danes opusteli.

Gostitelji so močno okrepili navzočnost policistov in video nadzor okoli Kapitolskega griča ter prepovedali prelete mesta. Strogi varnostni ukrepi so bili predvideni od začetka, zlasti zaradi načrtovanih shodov v podporo uniji in proti njej, a po terorističnem napadu v Londonu so jih še okrepili. V mestu je mrgolelo policistov in nadzornih točk.

Policija je že zjutraj izvedla več kot 1500 kontrol. Med drugim so ustavili dostavni avtomobil s ščiti in čeladami, policija pa je med drugim zasegla plinske maske, železne palice, nože in bodečo žico.

Demonstracije v podporo uniji so danes potekale tudi v Nemčiji. V nemški prestolnici se je shoda za združeno in svobodno Evropo udeležilo okoli 4000 ljudi, ki so protestirali proti vrnitvi nacionalizma, konfrontacije in zapiranja vase. V Düsseldorfu se je zbralo okoli tisoč ljudi.

V romunski prestolnici Bukarešta so demonstranti v čast EU izpustili v zrak modre balone, v Bruslju pa se je blizu Evropskega parlamenta zbralo kakih 600 zagovornikov unije.

V Varšavi je na shodu pod naslovom Pohod za Evropo: Ljubim te, Evropa več tisoč demonstrantov pelo Odo radosti, himno EU, ter vihtelo zastave Poljske in unije. K demonstracijam so pozvale nevladne organizacije ter do vlade kritičen časnik Gazeta Wyborcza.

Demonstracije v podporo uniji so le nekaj dni pred načrtovanim začetkom postopkom izstopa iz EU potekale tudi v Londonu. Na pohodu od Hyde parka do britanskega parlamenta se je po navedbah organizatorjev zbralo okoli 80.000 ljudi. Morje modrih zastav EU in transparentov, na katerih je med drugim pisalo Sem Evropejec in Star sem 15 let in hočem nazaj svojo prihodnost, se je ustavilo na trgu pred britanskim parlamentom, prizorišču sredinega terorističnega napada.