c S

Glasovanje o predlogu ameriške zdravstvene reforme umaknjeno

27.03.2017 08:31 Washington, 24. marca (STA) - Republikanci v predstavniškem domu ameriškega kongresa so umaknili za danes predvideno glasovanje o predlogu zakonodaje, ki bi ukinila zdravstveno reformo Baracka Obame in uvedla novo. Predsednik Donald Trump je po četrtkovi preložitvi zahteval glasovanje danes, a tudi tokrat predlagateljem med republikanci ni uspelo zbrati dovolj podpore.

Predlog je bil umaknjen tik pred predvidenim glasovanjem, kar predstavlja velik poraz za Trumpa. Ukinitev in nadomestitev programa, znanega kot obamacare, je bila ena njegovih glavnih predvolilnih obljub.

Trump je po poročanju tujih tiskovnih agencij sam pozval predsednika predstavniškega doma Paula Ryana, naj glasovanje umakne. Predlagatelji bi morali za potrditev predloga reforme zbrati 215 glasov podpore, kar pa jim zaradi nasprotovanja v vrstah samih republikancev ni uspelo. Kot je dejal Ryan, bodo sedaj do nadaljnjega morali živeti z Obamovo reformo.

Trump je za predlog zastavil ves svoj vpliv, se celo osebno napotil v kongres in izvedel nešteto telefonskih klicev, da bi prepričal nasprotnike med republikanci. Za te je predlog zakonodaje šel bodisi predaleč v spremembah Obamove reforme bodisi vanjo ni posegel v zadostni meri.

Tiskovni predstavnik Bele hiše Sean Spicer je že pred tem danes nakazal, da se administracija pripravlja na poraz. Donald Trump je "naredil, vse kar je lahko", da bi bil predlog sprejet, je dejal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP. Trump bo sicer še danes v zvezi z umikom glasovanja podal izjavo.

430 članov predstavniškega doma (193 demokratov in 237 republikancev) naj bi o zakonodaji glasovalo malo po 20.30 po srednjeevropskem času. A število republikancev, ki je napovedalo nasprotovanje, je preseglo 30, s čimer je bil poraz neizogiben. Demokratska manjšina je predlogu nasprotovala v celoti.

Predlog bi prinesel manj proračunskega denarja za starejše in revne ter manj zavarovanih Američanov, zaradi česar je Trumpova reforma v javnosti manj priljubljena kot sedanji sistem. Trumpcare zavarovalnicam omogoča, da starejšim zaračunavajo petkrat višje premije kot mladim in zdravim.

Reforma prav tako odvzema denar za zavarovanje 11 milijonom revnejšim Američanom, države ne bi mogle več računati na zvezno proračunsko pomoč, višji davki za bogatejše in zdravstveno industrijo se odpravljajo, države bi lahko od revnih poleg tega najprej zahtevale zaposlitev, preden se lahko zdravijo.

Kongresni proračunski urad je ocenil, da bi zaradi Trumpove reforme zavarovanje v naslednjem desetletju izgubilo 24 milijonov ljudi, za večino pa bi bili stroški višji, zdravstvo pa bi težje privoščili.