c S

Vlada pripravlja nabor aktivnosti za nov program za krepitev integritete in transparentnosti 2017-2018

27.03.2017 08:11 Ljubljana, 24. marca (STA) - Vlada namerava nadaljevati z ukrepi za krepitev integritete in transparentnosti, zato namerava oblikovati nov vladni program. Ministrstvo za javno upravo, ki vsebinsko koordinira delo, je že pričelo usklajevanja. Ta bodo najprej potekala v okviru vladnih resorjev, nato pa z ostalimi, zunanjimi deležniki, so sporočili z ministrstva za javno upravo.

Prvo srečanje na ravni ministrstev je potekalo 13. marca, ko je bilo predstavljeno končno poročilo programa ukrepov za preprečevanje korupcije 2015-2016, predvsem pa je bilo namenjeno razpravi o novih ukrepih in vsebini novega programa. Predstavniki ministrstev so se strinjali, da je bil program v preteklih dveh letih uspešen, zato je pomembno, da ga vlada nadaljuje, je zapisano v sporočilu.

Kot je zapisano, bo vlada skušala nov program zasnovati predvsem na sistemskih ukrepih za krepitev integritete. Minuli teden se je minister za javno upravo Boris Koprivnikar na to temo že sestal s predsednikom Komisije za preprečevanje korupcije Borisom Štefanecem, dan pozneje pa še z Goranom Forbicijem iz Centra za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij. V nadaljevanju je predvideno še srečanje s predstavniki Transparency International. Na podlagi vseh srečanj in pobud, ki jih bo ministrstvo dobilo, bo do sredine maja letos skupaj z resornimi ministrstvi pripravilo pregled nadaljnjih aktivnosti, je zapisano.

Aktivnosti za preprečevanje korupcije so po navedbah iz sporočila ena od prioritet te vlade, ki je zapisana tudi v koalicijski pogodbi. V vladi namreč menijo, da so "aktivnosti proti korupciji in za krepitev integritete javnega sektorja ključne za zaupanje državljanov v državo".

Dodajajo še, da je cilj vlade pripraviti celostni "program za krepitev transparentnosti za naslednji dve leti 2017-2018, ki bo ambiciozen" in hkrati realen, to je da bo prinesel konkretne rezultate.