c S

Zakon o podpori pomurski regiji bodo še enkrat podaljšali

27.03.2017 08:09 Ljubljana, 24. marca (STA) - Zakon o razvojni podpori pomurski regiji bo še enkrat podaljšan, najverjetneje še za dve leti. DZ je namreč danes soglasno ocenil, da je predlog NSi za podaljšanje izvajanja zakona primeren za nadaljnjo obravnavo.

Zakon o razvojni podpori pomurski regiji je vlada pripravila leta 2009, da bi pospešili razvoj tega dela Slovenije in mu pomagali prebroditi krizo. Za njegovo izvedbo bi se moralo med letoma 2010 in 2015 iz proračuna zagotoviti 33 milijonov evrov, ker pa se to ni zgodilo, zato je DZ jeseni 2015 izvajanje zakona podaljšal za dve leti, do konca leta 2017.

Vendar so v NSi ugotovili, da vlada v proračunu ni zagotovila zadostnih sredstev za izvedbo zakona do konca leta 2017. Zato so pripravili predlog novele zakona, s katero bi se njegova veljavnost podaljšala še za leto dni.

Od predvidenih 33 milijonov evrov jih je bila regija do konca leta 2016 deležna le 25,4 milijona evrov. "Podaljšanje je edina možnost za dosledno spoštovanje zakona," je dopoldne med obravnavo dejal Jožef Horvat (NSi).

Medtem ko v NSi predlagajo podaljšanje veljavnosti zakona do konca leta 2018, pa so v koaliciji napovedali, da bodo do druge obravnave pripravili dopolnilo, s katerim bi se ta rok iztekel konec leta 2019. "Za Pomurje je to sprejemljivo," se je v imenu predlagateljev strinjal Horvat.

V letošnjem proračunu je za izvajanje zakona o razvojni podpori pomurski regiji načrtovanih 4,1 milijona evrov, do polne realizacije sredstev pa je treba zagotoviti še 3,5 milijona evrov. "Od tega v državnem proračunu za leto 2018 1,6 milijona evrov in v državnem proračunu za leto 2019 1,9 milijona evrov," je povedala Eva Štravs Podlogar z gospodarskega ministrstva.

Poleg 33 milijonov evrov vrednega programa spodbujanja konkurenčnosti zakon med ukrepi za pomoč Pomurju vsebuje še spodbude delodajalcem za zaposlovanje, davčne olajšave za investiranje ter prednostno obravnavo programov in projektov pri kandidiranju za sredstva iz razpisov. Eden od teh je Medpodjetniški izobraževalni center Pomurje, ki so ga leta 2015 odprli v Murski Soboti.