c S

Novelo zakona o omejevanju porabe alkohola bo DZ obravnaval po skrajšanem postopku

24.03.2017 10:21 Ljubljana, 24. marca (STA) - DZ bo predlog novele zakona o omejevanju porabe alkohola skupine poslancev s prvopodpisanim Janijem Möderndorferjem obravnaval po skrajšanem postopku, je sklenil kolegij predsednika DZ. Dotaknil pa se je tudi obnašanja ministra za pravosodje Gorana Klemenčiča na februarski seji. Predsednik DZ Milan Brglez je pri tem zavrnil očitke SDS.

Brglez se je namreč v okviru točke razno odzval na opozorila vodje poslanske skupine SDS Jožeta Tanka o neprimernem obnašanju ministra Klemenčiča na februarski seji DZ. Tisti, ki so vodili sejo, podpredsednika in tudi sam, niso opazili tega, kar je bilo zatrjevano, da bi namreč bilo ministrovo ravnanje pogojeno s kakršnimi koli substancami, je dejal.

Pri tem je podprl ravnanje obeh podpredsednikov DZ pri vodenju omenjene seje in dodal, da kaj veliko več ne more dodati, tudi v smislu politične primernosti oz. neprimernosti ne. Če primerjajo z vsem, pa ne more reči, da bi šlo absolutno izven tega.

Tanka pojasnilo ni prepričalo, saj je še vedno mnenja, da ministrovo ravnanje ni bilo sprejemljivo. Pri tem je ugotavljal, da so podvrženi dvojim merilom in da je po drugi strani ravnanje njegovih kolegov na sejah DZ in delovnih teles takoj deležno odziva in komentarja tistega, ki vodi sejo. Brglez mu je zagotovil, da pri tovrstnem obnašanju "na isti način gleda levo in desno".

Prvopodpisani pod predlog novele zakona o omejevanju porabe alkohola Jani Möderndorfer (SMC) je predlog za skrajšani postopek utemeljil z možnostjo tega postopka, ko gre za manjše spremembe. Povedal je, da zakon predvideva ukinitev ukrepa prepovedi točenja alkohola na športnih prireditvah, obenem pa prinaša nekaj novosti pri nadzoru točenja alkohola na vseh prireditvah in tudi nove kazni, ki jih izenačuje s tistimi iz zakona o tobačnih izdelkih.

Kolegij je potrdil tudi predlog, da Jožefa Horvata (NSi) na mestu vodje stalne delegacije nacionalne skupine interparlamentarne unije nadomesti Branislav Rajić (SMC). Horvat je namreč sam podal takšen predlog, saj mu zunanje politične obveznosti, ki jih ima kot predsednik odbora za zunanjo politiko, ne dopuščajo polnega angažmaja pri delu v okviru interparlamentarne unije. Pri omenjenih aktivnosti pa ga je v zadnjem letu nadomeščal podpredsednik odbora Rajić.