c S

Puljić: Politika na kandidaturah bije bitko lastnih interesov

24.03.2017 09:46 Ljubljana, 24. marca (STA) - Željko Puljić je od kandidature za nadzornika Slovenskega državnega holdinga (SDH) odstopil, ker je kandidatura, v kateri je sam videl strokovni izziv, ob prehodu v DZ postala predmet političnih mlinov. Kot je zapisal v današnjem sporočilu za javnost, je politiki povsem vseeno, za kakšne kadre gre, na kandidaturah pa bije bitko lastnih interesov.

"Politika je strokovne kompetence obeh kandidatov grobo zmlela in dobila moko, ki ni njihova," je poudaril Puljić. "Ob tem ji je povsem vseeno, za kakšne kadre v resnici gre, saj na njihovih kandidaturah bije bitko lastnih interesov. To ni moja politika, je ne podpiram in jo zavračam," je izpostavil.

Zdaj že nekdanji kandidat se je vprašal še, zakaj so sploh potrebni vsi predvideni postopki, akreditacijski sveti, kadrovske komisije, strokovna telesa ter ali ne bi bilo bolje vseh kandidacijskih postopkov prepustiti mandatno-volilni komisiji DZ in neposredno poslancem. "Pa naj ti po svojih merilih izberejo ustrezne kandidate," je pripomnil.

Ob tem je Puljić vsem, ki so zagovarjali strokovnost pred politiko, izrekel spoštovanje za pokončno držo.

Puljić in Žmavc sta od kandidature odstopila v četrtek, dan pred odločanjem DZ o njunem imenovanju. Njuno imenovanje za nadzornika SDH je bilo sicer ves čas pod vprašajem. Mandatno-volilna komisija je poslancem predlagala, da potrdijo Žmavca, Puljića pa ne. Kandidata nista imela niti podpore celotne koalicije. V poslanski skupini SMC tudi o podpori Žmavcu, ki so ga sicer podprli na komisiji, niso bili enotni. DeSUS je vztrajala pri glasovanju o obeh kandidatih skupaj, zato je bilo njihovo glasovanje o posameznih kandidatih negotovo, v SD pa so nasprotovali obema.