c S

Ameriške države pozivajo Venezuelo k ponovni vzpostavitvi demokracije

24.03.2017 09:45 Ciudad de Mexico, 24. marca (STA) - Štirinajst držav Severne in Južne Amerike, med njimi tudi ZDA, je v petek pozvalo Venezuelo, naj izpusti politične zapornike in ponovno vzpostavi demokracijo, tako da izpelje preložene guvernerske volitve, ki bi morale potekati že decembra lani, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Skupni poziv 14 držav je objavilo mehiško zunanje ministrstvo. "Menimo, da je treba nujno izpustiti politične zapornike, prepoznati legitimnost odločitev parlamenta v skladu z ustavo in vzpostaviti volilni koledar, ki bo vključeval tudi preložene volitve," so zapisali v dokumentu.

V Venezueli bodo decembra 2018 potekale predsedniške volitve, guvernerske volitve, ki bi morale potekati decembra lani, pa so preložili, pri čemer pa novega datuma niso določili.

Države so v sporočilu izrazile zaskrbljenost zaradi številnih kriz, s katerimi se spopadajo v Venezueli.

Generalni sekretar Organizacije ameriških držav (OAS) Luis Almagro, ki je Venezuelo označil za diktaturo, je že pred tem objavil 75-stransko poročilo o političnih razmerah v državi. Iz poročila je bilo razvidno, da se zavzema za izključitev Venezuele iz organizacije, če ne bodo kmalu razpisali volitev.

Vlada venezuelskega predsednika Nicolasa Madura je Almagra obtožila, da promovira "mednarodne intervencije" v državi.

V skupni izjavi so države še zapisale, da bodo Almagrovo poročilo skrbno preučile in nato določile prihodnje korake. Izključitev bi bila po njihovem izhod v sili, ko bodo izčrpali vse druge diplomatske možnosti.

V Venezueli sicer že nekaj časa redno prihaja do protestov zaradi globoke gospodarske in politične krize. V državi se, vse odkar so padle cene nafte, njenega glavnega izvoznega proizvoda, soočajo s pomanjkanjem hrane, zdravil in osnovnih dobrin.