c S

V Mosulu zaradi eksplozije življenje izgubilo najmanj 108 civilistov

24.03.2017 08:36 Mosul, 23. marca (STA) - V večji eksploziji v iraškem Mosulu je v sredo življenje izgubilo najmanj 108 civilistov. Vzrok eksplozije še ni znan, se je pa zgodila v okviru iraške ofenzive za osvoboditev Mosula, ki je še vedno delno v rokah skrajne skupine Islamska država (IS), poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Iraška vojska je danes sporočila, da so pod ruševinami našli 108 trupel, med njimi ženske in otroke. Aktivist, ki si je nadel ime Oko Mosula in je do nedavnega živel v Mosulu, poroča o 130 mrtvih, kurdska televizija Rudaw pa celo o 230 žrtvah.

Vzrok za eksplozijo še vedno ni znan. Oko Mosula poroča, da je letalska raketa v četrti Al Džhadida na zahodu Mosula zadela tovornjak, natovorjen s strelivom. Iraška vojska je v tem času namreč obstreljevala območje. General iraške vojske Mohamed Al Džhaburi pa je za dpa dejal, da je IS v več stavbah nastavil eksplozivna sredstva, ki so eksplodirala, ko so se prebivalci po osvoboditvi četrti vrnili v svoje domove.

Mosul ostaja zadnja večja utrdba IS v Iraku. Po zavzetju vzhodnega dela mesta iraška vojska sedaj napredujejo tudi pri zavzemanju zahodnega dela. Iz rok Islamske države naj bi doslej zavzeli približno 40 odstotkov območja.