c S

Danes podpis sporazuma s Fidesom in aneksov h kolektivni pogodbi

24.03.2017 10:17 Ljubljana, 24. marca (STA) - Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc in predsednik zdravniškega sindikata Fides Konrad Kuštrin bosta danes podpisala sporazum o začasni prekinitvi zdravniške stavke in aneksa h kolektivni pogodbi. Poleg Fidesa so predvideni podpisniki aneksov še nekateri drugi sindikati, a v Fidesu temu nasprotujejo.

Kolar Celarčeva ter Kuštrin sta sporazum o začasni prekinitvi zdravniške stavke parafirala 4. marca, vlada pa ga je potrdila še isti teden. V okviru sporazuma sta parafirala tudi aneksa h kolektivni pogodbi za zdravnike in zobozdravnike. Prvi aneks omogoča izvajanje standardov in normativov dela zdravnikov, drugi pa bolje vrednoti zdravniški poklic v okviru sistema plač v javnem sektorju.

Podpis dokumentov so načrtovali že prejšnji teden, a se je zamaknil tudi zato, ker Fides nasprotuje temu, da bi se pod aneks, ki so ga izpogajali, podpisali tudi nekateri drugi sindikati. Poleg Fidesa so do podpisa aneksov upravičeni še Sindikat zdravstva in socialnega varstva, Sindikat zdravstva in socialnega skrbstva, Sindikati v zdravstvu Slovenije v okviru Pergama, Sindikat zdravnikov družinske medicine Praktikum in Sindikat zobozdravnikov DENS.

Fides je tem sindikatom poslal predlog dogovora, v katerem med drugim predlagajo, da posamezen sindikat ne bi sopodpisal spremembe kolektivne pogodbe, če ne bi sodeloval pri organizaciji sindikalnega boja oz. stavke, ki je do te spremembe privedla. Razen če bi podpisnikom, ki so te spremembe uspeli doseči, povrnil ustrezen delež stroškov organizacije te oblike sindikalnega boja.

K podpisu aneksov bodo poleg Fidesa pristopili tudi v Praktikumu in Sindikatu zdravstva in socialnega varstva, medtem ko v Sindikatih v zdravstvu Slovenije v okviru Pergama ne bodo.

Za veljavnost aneksa zadostuje, da ga na strani sindikatov podpiše samo Fides. Ministrstvi za javno upravo in za finance bosta aneksa predvidoma podpisali do torka.