c S

V Kijevu umorjen nekdanji ruski poslanec in kritik Kremlja

23.03.2017 16:25 Kijev/Moskva, 23. marca (STA) - V Kijevu je danes moški umoril nekdanjega člana ruskega parlamenta in kritika Kremlja Denisa Voronenkova, ki je lani zbežal v Ukrajino, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Kasneje je v bolnišnici umrl še strelec, ki ga je v incidentu ranil Voronenkov telesni stražar, povzema ukrajinske medije ruska tiskovna agencija Tass.

Voronenkov je ravno zapustil hotel Premier Palace, ko je nanj streljal moški, je sporočil tiskovni predstavnik policije. Očividci so slišali več strelov pred hotelom. Umor je bil najverjetneje naročen, povzema načelnika kijevske policije Andrija Kriščenka britanski BBC.

Voronenkov telesni stražar, ki je bil v incidentu prav tako ranjen, je še vedno v bolnišnici.

Voronenkov in njegova soproga Maria Maksakova, tudi nekdanja ruska poslanka, veljata za glasna kritika ruske oblasti. Preiskovalci v Rusiji so proti obema pripravljali obtožbo zaradi korupcije, ko sta lani zbežala iz države in dobila državljanstvo v Ukrajini. Voronenkov je tudi ena od prič v ukrajinskem primeru državne izdaje proti odstavljenemu proruskemu predsedniku Viktorju Janukoviču.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je za umor že obtožil Rusijo in ga označil kot "dejanje državnega terorizma", je na Facebooku zapisal njegov tiskovni predstavnik Svjatoslav Cegolko. Voronenkovu naj bi v preteklosti večkrat grozila tudi moskovska obveščevalna agencija, piše AFP.

Porošenko je današnje streljanje povezal tudi z več eksplozijami v skladišču orožja na vzhodu Ukrajine in opisal kot "značilno potezo ruske obveščevalne agencije", še piše BBC.

Kijev trdi, da gre pri eksplozijah za sabotažo, saj so orožje iz skladišča ukrajinske sile uporabljale za spopade s proruskimi separatisti na vzhodu Ukrajine.

Moskva je označila ukrajinske obtožbe kot absurdne, piše nemška tiskovna agencija dpa. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je kritiziral Ukrajino, da Voronenkova ni dobro varovala. "Upamo, da bodo morilca in kogarkoli za incidentom razkrili," je še dejal po poročanju Tass.