c S

Na seji DZ prevladala stališča proti vključitvi mladih v ESS

23.03.2017 15:05 Ljubljana, 23. marca (STA) - Predlog priporočila vladi v zvezi z vključitvijo mladih v ESS, ki ga je v parlamentarno proceduro vložil nepovezani poslanec Andrej Čuš, na današnji seji DZ ni bil deležen večinske podpore. V predstavitvi stališč poslanskih skupin so se proti predlogu izrekli v SMC, DeSUS, SD in ZL, podprli pa so ga v SDS, NSi in poslanski skupini NP.

Čuš je januarja vložil paket ukrepov in sprememb zakonodaje s področja mladih. Med drugim je predlagal vključitev mladih v Ekonomsko-socialni svet (ESS). Tudi danes je poudaril, da je predlog pravzaprav realizacija sklepa parlamentarnega odbora iz novembra 2014. Opozoril je, da je brez vključitve mladih v ESS težko govoriti, da gre za reprezentativen in koristen organ.

Koaliciji in vladi je Čuš očital pomanjkanje posluha za pričakovanja mladih. Napovedal je tudi oblikovanje zavezništva politike in civilne družbe, ki bo vlagala predlog za vključitev mladih v ESS, dokler ga odločevalci ne bodo sprejeli. Dodal je, da zaradi izključenosti mladih prihaja do vse več pozivov po ukinitvi ESS.

Vlada Čuševemu predlogu nasprotuje. Državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Peter Pogačar je opozoril, da je ESS tripartitni organ socialnih partnerjev in vlade, ustanovljen z namenom obravnavanja vprašanj in ukrepov, ki se nanašajo na ekonomsko in socialno politiko, in drugih vprašanj, ki se nanašajo na posebna področja.

Pogačar je tudi spomnil, da pravila o delovanju ESS določajo, da lahko kolegij ESS odloči, da se na posamezno sejo vabijo predstavniki različnih interesnih skupin in posamezni strokovnjaki, "kar dovoljuje, da so na sejah, kjer se obravnava pomembna medgeneracijska vprašanja, prisotni tudi predstavniki mladih, starejših in drugih interesnih skupin".

Vladnemu stališču so pritrdili v koalicijskih SMC, DeSUS in SD. Po besedah Jana Škoberneta (SD) je Čušev predlog korak nazaj, saj je v interesu mladih, da so v ESS kot tripartitnem organu zastopani "na vseh treh straneh in ne le na eni strani". Marija Antonija Kovačič (DeSUS) je Čuša izzvala z vprašanjem, zakaj se ni zavzel tudi za vključitev starejših v ESS.

Proti Čuševemu predlogu so se izrekli tudi v ZL. Po mnenju Mihe Kordiša bi bil edini učinek predloga ustvarjanje vtisa, da so mladi vključeni v politično odločanje. Dejal je, da se mladi soočajo s številnimi težavami, a nevključenost v ESS ni ena od njih.

V SDS in NSi ter v poslanski skupini NP so Čušev predlog podprli. Ljudmila Novak (NSi) je dejala, da gre za predlog, ki uživa podporo mladih. Ocenila je, da socialni dialog nezadostno odgovarja na težave mladih. Žan Mahnič (SDS) se je zavzel za politiko "nič o prihodnosti brez mladih". Po mnenju Mirjam Bon Klanjšček (NP) pa je predlog v prid vključenosti mladih v odločanje.

Odbor DZ za delo, družino, socialne zadeve in invalide na seji 9. marca ni podprl predloga priporočila vladi po vključitvi mladih v ESS, s čimer je bila obravnava predloga na odboru končana. O Čuševem predlogu DZ ne bo glasoval.

V Mladinskem svetu Slovenije si sicer že dlje časa prizadevajo za vključitev mladih v ESS, saj so prepričani, da spremenjene družbene razmere terjajo novo opredelitev socialnega dialoga. "To je posebej pomembno ob dejstvu, da je brezposelnost mladih še vedno visoka in mladi težko vstopamo na trg dela, na katerem pa smo v neenakovrednem položaju," so v zvezi z današnjo razpravo v DZ sporočili iz sveta.

Napovedali so, da si bodo še naprej prizadevali za vključenost mladih v ESS. Na vsa združenja delodajalcev in delojemalcev v ESS so že naslovili pobudo za srečanje, na katerem bi jim podrobneje predstavili pomen vključenosti mladih v procese odločanja.