c S

V Ženevi začetek novega kroga pogajanj o Siriji

23.03.2017 15:15 Ženeva, 23. marca (STA) - V Ženevi se je danes začel nov krog pogajanj o Siriji pod okriljem ZN, ki pa verjetno ne bodo prinesla večjega preboja, saj sirski režim ni pripravljen popuščati opoziciji. Namestnik odposlanca ZN za Sirijo Ramzi Ezeldin Ramzi se je v enem od luksuznih hotelov najprej sestal z vladnimi pogajalci, nato pa v drugem še s predstavniki opozicije.

"Danes smo začeli predhodne pogovore," je po srečanju s predstavniki sirskega predsednika Bašarja al Asada za medije povedal Ramzi. "Upamo, da se bodo vsebinski pogovori začeli jutri," je dodal.

Njegov šef Staffan de Mistura prav zdaj končuje diplomatsko turnejo v ključnih državah, ki sooblikujejo sirski konflikt. Obiskal je Moskvo, Rijad in Ankaro, v Ženevo pa se vrača drevi, ko bo vajeti na pogajanjih znova prevzel v svoje roke. Za zdaj ni načrtovano, da bi predstavniki vlade in opozicije sedli za isto mizo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Cilj pogajanj, ki so v preteklih štirih krogih prinesli le malo napredka, je doseči politični dogovor za končanje krvave državljanske vojne v Siriji, ki je doslej terjala več kot 320.000 življenj, več milijonov ljudi pa je razseljenih.

De Mistura je ob koncu prejšnjega kroga pogajanj minuli mesec poskušal vliti nekaj optimizma, ko je dejal, da je vse pripravljeno za napredek v pogovorih. Ob tem je ponovil, da sirske državljanske vojne ni možno končati z vojaško silo.

Analitiki ne delijo optimizma z odposlancem ZN in menijo, da so možnosti za kompromis med sprtimi stranmi najmanjše do zdaj, deloma zato, ker režim krepi svoj položaj na terenu.

Odkar se je leta 2015 v sirski konflikt v podporo Asadu vmešala Rusija, je režim prevzel pobudo in konec lanskega leta zavzel uporniško trdnjavo v Alepu.

V Siriji sicer še vedno velja krhka prekinitev ognja, ki pa je vse bolj ogrožena, saj so uporniki skupaj z džihadističnimi zavezniki v preteklih dneh sprožili nepričakovani ofenzivi na vladne položaje v Damasku in osrednji pokrajini Hama. Asadove sile so odgovorile z letalskimi napadi na uporniške cilje.