c S

V Kranju še razmišljajo o tožbi zoper bivšega župana

23.03.2017 14:51 Kranj, 23. marca (STA) - V Kranju tehtajo možnosti o odškodninski tožbi zoper bivšega župana Mohorja Bogataja zaradi plačila 866.000 evrov odškodnine Dimnikarstvu Dovrtel, ki mu je Bogataj leta 2004 mimo mestnega sveta odpovedal koncesijsko pogodbo. Glede na slabo možnost izterjave in na zdravstveno stanje Bogataja bodo mestni svetniki o tožbi še enkrat razmislili.

Kot je na današnji novinarski konferenci po sredini seji mestnega sveta povedal kranjski župan Boštjan Trilar, je mestnim svetnikom po Bogatajevi hudi nesreči še enkrat zastavil vprašanje, ali vztrajajo pri tožbi zoper bivšega župana.

Kranjska mestna občina je bila namreč lani Dimnikarstvu Dovrtel primorana plačati 866.000 evrov, ker je sodišče odločilo, da je bila koncesijska pogodba Dovrtelu leta 2004 odpovedana nezakonito. Mestni svet je zato oktobra lani občinsko upravo zadolžil, naj ugotovi, ali obstaja pravna podlaga za kazenski in odškodninski pregon Bogataja.

Izkazalo se je, da je kazenska odgovornost že zastarala, za odškodninsko pa, da je verjetnost uspešnosti tožbe majhna, saj je treba dokazati hudo malomarnost ali pa naklep. Kljub temu se je takrat mestni svet odločil, da bi občina vseeno šla v tožbo, saj gre za velik znesek in samovoljno odločitev bivšega župana.

"Vmes pa so se okoliščine spremenile. Bivši župan je imel hudo nesrečo in je praktično še vedno v kritičnem stanju, zato se mi je zdelo primerno, da mestni svet še enkrat povprašam, ali glede na njegovo zdravstveno stanje in majhno verjetnost uspeha tožbe res gremo v to," je danes povedal Trilar.

Mnenja svetnikov na sredini seji so bila različna. "Na eni strani je stališče, da gre, ne glede na to, kaj se je zgodilo, vseeno za velike zneske in da imamo odgovornost do občanov to poskusiti iztožiti. Po drugi strani pa tehtamo, če je možnost izterjave tako majhna in stroški tako veliki, ali je res to sploh smiselno," je povzel Trilar.

Sklenil je, da bodo o tem razpravljali na kolegiju svetniških skupin in če bo treba, bo na naslednji seji o tem sklepal še mestni svet. Čas za vložitev tožbe se izteče 28. aprila, ko bo poteklo šest mesecev od plačila omenjenega zneska.

Svetniki so na sredini seji sicer največ časa namenili obravnavi poslovnika sveta, pri čemer so se odločili, da ne bo neposrednega prenosa sej, saj naj bi bile te tako bolj učinkovite, svetniki pa bi se lahko bolj osredotočili na pomembne teme. Mestni svetniki so dali tudi soglasje direktorici Zdravstvenega doma Kranj Lili Gantar Žura za nov mandat.

Poleg tega so prisluhnili poročilu o 14-odstotnem zmanjšanju materialnih stroškov v mestni upravi in javnih zavodih v zadnjih dveh letih, kar pomeni okoli 600.000 evrov prihranka. "Naslednji korak pa bo, kako še bolj učinkovito izvajati vsebine, ne da bi padla kakovost," je dejal župan.