c S

Vlada potrdila novelo stanovanjskega zakona

23.03.2017 13:43 Ljubljana, 23. marca (STA) - Vlada je danes potrdila predlog novele stanovanjskega zakona, ki po pojasnilih ministrice Irene Majcen sledi odločbam ustavnega sodišča iz lanskega in letošnjega leta. Med drugim izenačuje upravičence do subvencije v neprofitnih in tržnih stanovanjih, javnim stanovanjskim skladom pa omogoča dodatne zadolžitve za gradnjo javnih najemnih stanovanj.

"Spremembe se nanašajo predvsem na zagotovitev enakih možnosti sofinaciranja neprofitne najemnine pri najemnikih neprofitnih in tržnih stanovanj," je na novinarski konferenci po seji vlade v Ljubljani pojasnila ministrica za okolje in prostor.

Glede na določbe zakona o uravnoteženju javnih financ se ti dve kategoriji izenačita, tako ministrica o tem, kdo bo na boljšem, ne more govoriti. Dostopnost družin do najemnin v tržnih stanovanjih pa po njenih zagotovilih ostane v takšnem obsegu, kot je bila doslej.

Prav tako je po besedah ministrice predvideno, da se v postopkih preveri izpolnjevanje določb za neprofitno najemnino imetnikom stanovanjskih pravic tudi izpred leta 2003 z izjemami, ki so določene z zakonom. S predlaganim zakonom se daje možnost občinam, da si pridobijo ustrezne podatke, ki so potrebni za preveritev izpolnjevanja možnosti.

"Pomemben del je tudi sprememba, ki dopušča občinskim stanovanjskim skladom in republiškemu dodatne zadolžitve za gradnjo novih stanovanj, kar v prihodnosti pomeni pospešeno gradnjo teh stanovanj," je dejala.

Po predlogu bi se lahko Stanovanjski sklad RS poleg zadolžitve v višini 10 odstotkov namenskega premoženja na podlagi zakona o javnih skladih zadolžil še za dodatnih 20 odstotkov izkazanega namenskega premoženja sklada brez omejitev.

Ob tem pa je predvidena tudi možnost dodatnega zadolževanja občinskih javnih stanovanjskih skladov pri Stanovanjskem skladu RS do višine 10 odstotkov izkazanega namenskega premoženja javnega sklada. Za javnofinančno vzdržnost je predlagano postopno zadolževanje v višini dveh odstotkov namenskega premoženja letno.

Ustavno sodišče je sicer lani ugotovilo, da je zakonodajalec prek zakona o uravnoteženju javnih financ s spremembo zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev različno uredil način ugotavljanja višine subvencije za najemnike v neprofitnih stanovanjih in najemnike v tržnih ali hišniških stanovanjih, ki izpolnjujejo pogoje za pridobitev neprofitnega stanovanja. Predlagana zakonska novela tako prinaša izenačitev upravičencev do subvencije v neprofitnih in tržnih stanovanjih.

Ob tem se s predlaganimi spremembami izenačuje tudi vse najemnike v neprofitnih stanovanjih, ne glede na to, kdaj je bilo sklenjeno najemno razmerje, razen bivših imetnikov stanovanjske pravice, ki niso odkupili stanovanja, in bivših imetnikov stanovanjske pravice, ki so ostali v neprofitnem najemu v denacionaliziranih stanovanjih.

S predlaganimi spremembami bo tako preverjanje upravičenosti do neprofitne najemnine možno tudi za tiste najemnike, ki so najemno razmerje sklenili pred začetkom veljave stanovanjskega zakona leta 2003.

V predlogu novele piše, da je nedopustno, da so upravičeni do neprofitne najemnine kljub temu, da so se jim razmere bistveno izboljšale in ob upoštevanju tega dejstva ne bi bili več upravičeni do neprofitne najemnine. Izenačitev bi pomenila le možnost preverjanja in posledično spremembo neprofitne najemnine v tržno, ne pa tudi prenehanje najemnega razmerja. O tej problematiki se je prav ta teden izreklo ustavno sodišče in razveljavilo del zakona, ki neprofitne najemnike različno obravnava.

Kot je še pojasnila Majcnova, so objavili tudi izhodišča za pripravo novega stanovanjskega zakona na podlagi sprejete resolucije o nacionalnem stanovanjskem programu.

"Poudarki so upravljanje etažne lastnine, najemna razmerja in dostopnost javnih najemnin stanovanj, nova najemninska politika in novi finančni instrumenti, ureditev potrebnih evidenc in spremljanje izvajanja nove stanovanjske politike, javni stanovanjski sklad in stanovanjski skladi ter njihovo delovanje v bodoče, javno-zasebno partnerstvo, delovanje nadzornih organov, stanovanjske zadruge, novi finančni instrumenti," je nanizala.

Glede na pripravljena izhodišča se je na ministrstvu po njenih besedah že oblikovala ekipa za pripravo zakona, sama izhodišča pa so tudi objavljena, na njih je možno podati pripombe v 30 dneh. "Kasneje pa je naloga priprava rešitev in zakona, ki bo zagotavljal lažjo dostopnost do neprofitnih stanovanj v državi," je še dodala ministrica Majcnova.

Osnutek novega zakona bo pripravljen do konca leta.