c S

V starem delu Mosula ujetih 400.000 ljudi

23.03.2017 13:35 Mosul, 23. marca (STA) - Na območjih zahodnega Mosula, ki so še vedno pod nadzorom islamske države, je še približno 600.000 ljudi, od tega jih je 400.000 ujetih v starem mestnem jedru. Tam vladajo izjemno slabe razmere s pomanjkanjem hrane, skrajneži pa civilistom ne dovolijo odhoda, poročajo tuje tiskovne agencije.

Skrajneži Islamske države grozijo, da bodo ustrelili vsakogar, ki bo poskušal pobegniti, a se nekateri - predvsem ponoči in v času molitev - vseeno odločijo za to, je prek telefona sporočil predstavnik visokega komisariata za begunce (UNHCR) v Iraku Bruno Gedda.

"Ljudje raje tvegajo smrt zaradi pobega, kot da bi umrli od lakote," je dejal novinarjem in pojasnil, da številni jedo le enkrat na dan. Na območju namreč vlada izjemno pomanjkanje hrane, goriva in elektrike. Ljudje kurijo pohištvo, stara oblačila in druge stvari, da bi se sredi obilnega deževja nekoliko ogreli.

Gedda je trenutno v prehodnem središču za begunce v bližini Mosula, kamor vsak dan prispe med 8000 in 12.000 ljudi. Med njimi so tudi taki, ki so zbežali iz starega dela mesta in opisujejo grozljive razmere, ki tam vladajo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Iraške sile, ki so oktobra lani sprožile obsežno operacijo za osvoboditev Mosula, po zavzetju vzhodnega dela mesta sedaj napredujejo tudi pri zavzemanju zahodnega dela. Po besedah Gedde so doslej iz rok Islamske države zavzeli približno 40 odstotkov območja.

Od začetka ofenzive na zahodu Mosula sredi februarja je od tam zbežalo prek 150.000 ljudi. Vsega skupaj jih na območju pod nadzorom IS ostaja 600.000, je še dejal Gedda.