c S

Škotski parlament bo o referendumu glasoval v torek

23.03.2017 11:44 Edinburgh, 23. marca (STA) - Škotski parlament bo razpravo o novem referendumu o neodvisnosti nadaljeval v torek prihodnji teden, ko je predvideno tudi glasovanje. To bi moralo glede na prvotne načrte potekati že v sredo, a so sejo parlamenta zaradi terorističnega napada v Londonu, v katerem so umrli štirje ljudje, prekinili.

Škotski parlament naj bi po prvotnih načrtih po razpravi, ki se je začela v torek, v sredo popoldne glasoval o tem, ali naj podpre namero premierke Nicole Sturgeon za izvedbo novega referenduma. Predvidena potrditev bi Sturgeonovi dala možnost, da v zvezi s tem naslovi uradno prošnjo na vlado v Londonu.

A kot je v sredo odločil predsedujoči škotskemu holyroodu Ken Macdonald, bi bilo spričo dogajanja v Londonu neprimerno nadaljevati z razpravo. V napadu terorističnega napadalca so umrli trije ljudje, napadalca je na koncu ubila policija. Sturgeonova je izrazila solidarnost s prebivalci Londona.

Predstavniki škotskega parlamenta so se danes zjutraj odločili, da nadaljevanje razprave in glasovanje prestavijo na prihodnji torek. Že danes bo sicer holyrood zasedal po običajnem urniku, poroča britanski BBC.

V Škotski nacionalni stranki (SNP) voditeljice regionalne vlade Sturgeonove so mnenja, da bi morali imeti Škoti zaradi brexita možnost ponovnega odločanja o neodvisnosti.

Na referendumu septembra 2014 so Škoti s 55 odstotki zavrnili možnost samostojne Škotske. Na referendumu o izstopu Velike Britanije iz Evropske unije lani poleti pa se je 62 odstotka Škotov izreklo za obstanek v EU, medtem ko se je Velika Britanija z 52 odstotki odločila, da zapusti EU.