c S

Ministri držav EU na digitalnem dnevu o napredku pri digitalni preobrazbi

23.03.2017 09:00 Bruselj, 23. marca (STA) - V okviru praznovanja 60. obletnice rimskih pogodb bodo ministri držav EU na povabilo Evropske komisije danes v Rimu razpravljali o napredku na področjih visokozmogljivega računalništva, povezane mobilnosti in digitalizacije industrije. Digitalni dan je namenjen krepitvi sodelovanja med državami za boljše izkoriščanje prednosti digitalne preobrazbe.

Ministri bodo govorili tudi o pobudah za podporo digitalnim spretnostim in znanjem. Podpisali bodo izjavi o prizadevanjih, da bi EU postala vodilna svetovna sila na področju visokozmogljivega računalništva in da bi izvedli čezmejne preskuse povezane vožnje, piše na spletnih straneh Evropske komisije.

Naznanili bodo tudi uvedbo evropske platforme, ki bo združevala nacionalne pobude v podporo digitalizaciji, prilagajanju in prenovitvi evropske industrije, komisija pa bo predstavila poskusni projekt v podporo digitalnim pripravništvom.

Udeleženci, vključno s predstavniki civilne družbe, bodo preučili tudi vpliv digitalne preobrazbe družbe in gospodarstva na delovna mesta ter spretnosti in znanja.

Kot je poudaril evropski komisar za enotni digitalni trg in podpredsednik komisije Andrus Ansip, so si evropske države več kot 60 let skupaj prizadevale za izkoristek prednosti večjih, bolje integriranih trgov. Ob tem so zagotavljale, da so bili teh prednosti deležni ljudje.

"Enako velja za digitalno okolje. Pred stoletji naj bi vse poti vodile v Rim, jutrišnje digitalne avtoceste pa bodo povezovale vse posameznike, vse predmete in vse kraje. Z digitalnim dnem želimo zagotoviti, da digitalno spremenimo v resnično pozitivno moč - v politikah, zakonih, gospodarstvu, družbi in življenjih vseh Evropejcev," je dejal Ansip.