c S

NSi ni uspela s predlogom nove olajšave za podporo športu

23.03.2017 08:41 Ljubljana, 22. marca (STA) - DZ je danes ocenil, da predloga novel zakona o dohodnini in zakona o davku od dohodkov pravnih oseb, ki naj bi uveljavila novo olajšavo za donacije športnim društvom, nista primerna za nadaljnjo obravnavo. Oba so pripravili v poslanski skupini NSi. Zakonodajni postopek je tako končan.

Po predlogu NSi naj bi v omenjena zakona vnesli novo olajšavo za donacije športnim društvom, ki delujejo v javnem interesu, oz. tistim, ki so izbrana za izvajanje letnega programa športa na lokalni ali državni ravni.

Zavezanec, ki bi namenil donacijo takšnemu športnemu društvu, bi bil upravičen do znižanja davčne osnove za dvakratnik zneska plačane donacije. "Če bi športnemu društvu doniral 1000 evrov, bi si lahko davčno osnovo znižal za 2000 evrov," je dopoldne ob predstavitvi pojasnil Matej Tonin (NSi). V predlog so vgradili tudi varovalke, ki bi preprečevale izkoriščanje teh določb za davčno optimiziranje.

Vlada je temu predlogu nasprotovala. "V veljavnih zakonih je že določena olajšava za donacije za t.i. nepridobitne namene, tudi za športne," je dejal državni sekretar na finančnem ministrstvu Tilen Božič.

Strinjali so se poslanci koalicije, ki so se tudi spraševali, kako bi se v primeru podpore predlaganim rešitvam nadomestil izpad v državnem proračunu. Da predloga NSi ne bodo podprli, so prav tako napovedali v ZL.

Podporo predlogu novel obeh zakonov so tako izrekali le v poslanskih skupinah NSi in SDS ter poslanka Alenka Bratušek (NP). Politika ima v času zadnjih vlad mačehovski odnos do športa, je ugotovil Marko Pogačnik (SDS) in dodal: "Od tega, da jih Miro Cerar danes spremlja na poti z vlakom v Planico, športniki ne bodo imeli nič."