c S

Fides bo aneksa podpisal v petek, do torka še vsi ostali deležniki

23.03.2017 08:21 Ljubljana, 22. marca (STA) - Fides bo več tednov po parafi v petek tudi podpisal sporazum o začasni prekinitvi zdravniške stavke. Ker pa se ministrstva terminsko niso uspela uskladiti, da bi sporazum in pripadajoča aneksa h kolektivni pogodbi podpisali hkrati, jih bodo podpisovali do torka. V Fidesu pa nasprotujejo, da bi se tudi nekateri drugi sindikati podpisali pod aneksa.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc ter predsednik zdravniškega sindikata Fides Konrad Kuštrin sta sporazum o začasni prekinitvi zdravniške stavke parafirala 4. marca, vlada pa ga je potrdila še isti teden. V okviru sporazuma sta parafirala tudi aneksa h kolektivni pogodbi za zdravnike in zobozdravnike.

Prvi aneks omogoča izvajanje standardov in normativov dela zdravnikov, drugi aneks k tarifnemu delu kolektivne pogodbe za zdravnike in zobozdravnike pa opredeljuje spremenjeni način določanja in vrednotenja delovnih mest mladih zdravnikov specializantov, izenačuje vrednotenje delovnega mesta vseh specialistov ne glede na dolžino trajanja specializacije in spreminja vrednotenje delovnega mesta zobozdravnik oz. zdravnik brez specializacije z licenco. Prav tako aneks opredeljuje dve novi delovni mesti, to sta višji zdravnik specialist ter višji zobozdravnik/zdravnik brez specializacije z licenco.

Gre torej za boljše vrednotenje zdravniškega poklica v okviru sistema plač v javnem sektorju, kar bi po ocenah ministrstva za zdravje na letni ravni zdravstveno blagajno lahko stalo največ 13,9 milijona evrov, če bi vsi zdravniki izpolnjevali pogoje za napredovanje na višje delovno mesto.

Poleg tega so se dogovorili za poseben projekt skrajševanja čakalnih dob, vreden okoli 36 milijonov evrov. V okviru tega projekta nameravajo tudi točno določiti kriterije in merila za nagrajevanje zaposlenih v zdravstvu.

Izpogajano je torej težko okoli 50 milijonov evrov, pri čemer pa bodo v okviru projekta skrajšanja čakalnih vrst za delo nagrajeni vsi člani tima, ne le zdravniki.

Podpis dogovora se je načrtoval že prejšnji teden, a se je zamaknil tudi zaradi tega, ker Fides nasprotuje temu, da bi se pod aneks, ki so ga izpogajali, podpisali tudi nekateri drugi sindikati, ki so sicer reprezentativni za zdravniški poklic, so pa na osrednjih pogajanjih med vlado in sindikati javnega sektorja nasprotovali prizadevanjem Fidesa.

Poleg tega se tudi ministrstva za zdravje, javno upravo in finance niso uspela terminsko uskladiti, da bi hkrati podpisali dokumente. Tako naj bi bili do konca podpisani do torka.

Sicer pa je Fides ostalim sindikatom, ki sodijo med podpisnike, poslal predlog dogovora, s katerim bi sindikalna stran uredila medsebojna razmerja. Kot je razvidno iz predloga, ki ga je pridobila STA, bi v eni od točk predvideli, da posamezen sindikat ne bi sopodpisal spremembe kolektivne pogodbe, če ne bi sodeloval pri organizaciji sindikalnega boja oz. stavke, ki je do te spremembe privedla. Razen če bi podpisnikom, ki so te spremembe uspeli doseči, povrnil ustrezen delež stroškov organizacije te oblike sindikalnega boja.

Predsednik Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije Zvonko Vukadinovič je za STA dejal, da je predlagani dogovor nesprejemljiv in ga ne bodo podpisali. Kot je dodal, je v nasprotju s kolektivno pogodbo. O tem, ali bodo pristopili k podpisu aneksa ali ne, pa bo v četrtek odločal republiški odbor sindikata.

V Sindikatu zdravnikov družinske medicine Praktikum bodo aneks podpisali. Njegov predsednik Igor Muževič je potrdil, da so od Fidesa prejeli tudi predlog dogovora. Kot sam razume, gre za željo po odpravi težav, ki so se pojavljale v preteklosti, ko je Fides imel občutek, da drugi, predvsem sindikati, ki zastopajo več različnih poklicnih skupin, na pogajanja z zdravniki vežejo še pogajanja z drugimi poklicnimi skupinami ali pa Fidesu nasprotujejo. Vendar pa je pri sporazumu precej nejasnosti, zato bodo Fides zaprosili za dodatna pojasnila.

Predsednik Sindikata v zdravstvu Slovenije v okviru konfederacije Pergam Matija Cevc pa je povedal, da s predlogom dogovora še ni seznanjen, k podpisu aneksa verjetno ne bodo pristopili. Kot je pojasnil, težko podpišejo nekaj, pri čemer niso sodelovali. Iz pogajanj so jih namreč izrinili in v njih niso sodelovali, je dodal.

Po navedbah ministrstva sta na delojemalski strani poleg Fidesa in omenjenih treh sindikatov podpisnika aneksa h kolektivni pogodbi za zdravnike in zobozdravnike ter aneksa k posebnem tarifnem delu omenjene kolektivne pogodbe še Sindikat zdravstva in socialnega skrbstva Slovenije in Sindikat zobozdravnikov Slovenije DENS.