c S

Zaradi spora s svetniki predlog razrešitve kostanjeviškega župana ali razpustitve občinskega sveta

23.03.2017 08:20 Kostanjevica na Krki, 22. marca (STA) - Občina Kostanjevica na Krki je nedavno prejela dopis, s katerim ministrstvo za javno upravo oz. služba za lokalno samoupravo županu Ladku Petretiču in svetnikom predlaga predčasno razpustitev občinskega sveta ali razrešitev župana. Razlog je spor med županom in svetniško večino, ki praktično onemogoča delovanje občinskega sveta.

Petretič je v današnjem odzivu za STA povedal, da bodo na omenjeni dopis odgovorili do ponedeljka, ko poteče rok za odgovor, in nato počakali na odziv naslovnikov. Ko bodo prejeli odgovor in ga preučili, bodo odločili, kako naprej, zadeve pa za zdaj ne želi komentirati, je še dejal.

Na spletni strani krškega Posavskega obzornika so sicer danes poročali, da kostanjeviški zadnji občinski mandat zaznamuje spor med županom Petretičem in svetniško večino, ki zahteva revizijo vračila vlaganj v javno telekomunikacijsko omrežje, župan pa tega noče, ker meni, da je zadeva končana.

Delovanje občinskega sveta je zato praktično onemogočeno, njegove seje so skoraj praviloma nesklepčne, občina pa drugo leto zapored deluje brez sprejetega proračuna.

Kot so na spletni strani povzeli omenjeni dopis, ministrstvo za javno upravo in ministrstvo za finance aktivno spremljata nastale zaplete v zvezi s sprejemanjem občinskih proračunov, nepravilnosti in posledično nezakonito stanje v občini Kostanjevica na Krki.

Ministrstvi skladno s pooblastili menita, da so glede na zakonske podlage podani formalni razlogi za predčasno razpustitev občinskega sveta oz. razrešitev župana. V dopisu je tudi zapisano, da na podlagi za zdaj znanih županovih in svetniških stališč ni mogoče nedvomno ugotoviti, "kateri organ je povzročil nezakonito stanje v občini Kostanjevica na Krki".

Sicer pa služba za lokalno samoupravo v nadaljevanju dopisa prosi, da se naj tako župan kot svetniki v roku desetih dni od prejema dopisa z ustreznimi listinskimi dokazili izjasnijo o dejstvih, ki so jih v okviru svojih pristojnosti izvedli za odpravo nezakonitega stanja v občini.