c S

V novinarskem društvu KPK očitajo stopnjevanje pritiskov na novinarje

22.03.2017 15:43 Ljubljana, 22. marca (STA) - V Društvu novinarjev Slovenije (DNS) Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) očitajo nadaljevanje in celo stopnjevanje pritiskov na delo novinarjev. "S posegi KPK v svobodo govora bomo zato seznanili evropsko in mednarodno zvezo novinarjev in Organizacijo za gospodarsko sodelovanje in razvoj," so danes sporočili iz društva.

Po objavi članka o sumu, da se je predsednik KPK Boris Štefanec v postopku ugotavljanja nepravilnosti pri imenovanju generalnega direktorja ljubljanskega kliničnega centra znašel v konfliktu interesov, je KPK konec februarja na izdajatelja Siol.net, družbo TSmedia naslovil zahtevo za razkritje vira informacije in posredovanje osebnih podatkov novinarjev. S podobno zahtevo se je KPK zdaj obrnil tudi na časnik Večer.

Časnik je namreč v začetku marca poročal o odzivu DNS na zahtevo, ki jo je na TSmedia naslovil KPK in na kratko povzel vsebino članka. Kot so izpostavili v novinarskem društvu, KPK tudi tokrat mediju v primeru zavrnitve posredovanja zahtevanih podatkov grozi z visoko globo.

"KPK je v prvi zahtevi od novinarjev terjal tudi razkritje vira informacij. Po ostrem protestu DNS, da je takšna zahteva v nasprotju z mednarodnimi standardi zaščite virov, ki so pogoj za preiskovalno novinarstvo in učinkovit nadzor oblasti, je KPK od lova na žvižgača znotraj komisije očitno odstopil. Vztraja pa pri sumu prekrška glede razkritja prijavitelja," so zapisali v DNS.

Ker KPK v zahtevi do Večera spreminja pravno podlago, s katero utemeljuje zahtevo, v DNS menijo, da očitno pravne podlage za ugotavljanje prekrška novinarjev zaradi razkritja prijavitelja KPK sploh nima: "Prepričani smo, da Štefanec zlorablja mehanizme za zaščito identitete prijavitelja, ki se je v tem konkretnem primeru razkril sam, za izvajanje pritiska na novinarje in medije, da bi ti opustili opozarjanje na njegovo sporno ravnanje."

V DNS so znova poudarili, da je zgodba, ki so jo razkrili novinarji, "brez vsakega dvoma v javnem interesu", saj obravnava dogajanje v državnem organu in sume nepravilnosti v postopku, ki je povezan z imenovanjem generalnega direktorja največje zdravstvene ustanove v Sloveniji. "Nova zahteva očitno pomeni, da se je predsednik KPK lotil serijskega obračunavanja z novinarji in mediji, ki mu niso po godu," so kritični v društvu.

Po mnenju DNS gre za zlorabo moči in grob poseg v svobodo govora. "KPK pozivamo, naj nemudoma umakne svojo zahtevo do TSmedia in Večera in prekliče vse postopke, ki jih vodi zoper avtorje člankov," je še zapisal upravni odbor DNS.