c S

Delodajalci v Ljubljani o izzivih in priložnostih delodajalskih organizacij

22.03.2017 15:26 Ljubljana, 22. marca (STA) - Združenje delodajalcev Slovenije in skupina delodajalcev Evropskega ekonomsko-socialnega sveta sta v Ljubljani organizirala srečanje, na katerem so delodajalci spregovorili o trenutnih izzivih in priložnostih na Balkanu. Med delodajalci je odmeval predvsem izstop Velike Britanije iz EU in vprašanja protekcionizma in trgovinskih odnosov.

Generalni direktor Evropske konfederacije delodajalcev Markus Beyrer je v izjavi medijem med izzivi, ki čakajo delodajalce, izpostavil izstop Velike Britanije iz EU. "Gre za zahtevno obdobje za EU in evropska podjetja, zato je za nas pomembno, da govorimo o tem," je poudaril.

Britanska premierka Theresa May bo 50. člen lizbonske pogodbe sprožila čez teden dni, med delodajalci pa se krepijo skrbi, kaj bo izstop Velike Britanije iz unije pomenil zanje.

Delodajalci morajo po Beyrerjevih besedah poiskati načine za zmanjšanje negativnih posledic, ki jih prinaša brexit. "Medtem ko bomo branili enotni trg, pa si moramo prizadevati tudi k gladkemu prehodu na prihodnje odnose z Veliko Britanijo," je dejal. Evropo v prihodnje čaka tudi več pomembnih volitev, ki bodo vplivale tudi na poslovno okolje.

Med ključnimi nalogami združenja zato vidi krepitev monetarne unije, da bo območje evra bolje pripravljeno na naslednjo finančno krizo. Evropa po njegovem mnenju potrebuje tudi bolj ambiciozno trgovinsko strategijo.

"Jasno, je, da bo večina gospodarske rasti izven EU, zato potrebujemo boljši dostop do globalnih trgov," je dejal. Pomembno je tudi vprašanje protekcionizma, zato mora Evropa prevzeti iniciativo v pogovorih o prihodnji trgovinski politiki.

Med dosežki je izpostavil celovit gospodarski in trgovinski sporazum med EU in Kanado (Ceta), ki ga je Evropski parlament potrdil prejšnji mesec. "Sedaj se osredotočamo na trgovinski dogovor z Japonsko, ki bo predstavljal velik korak naprej," je izpostavil.

Pomembna bo tudi industrijska strategija Evrope. "Vse naše največje tekmice - ZDA, Kitajska, Indija - imajo takšne strategije. Ne podpiramo njihovih nagnjenj k protekcionizmu, zato se moramo tudi sami zavzeti za zaščito naše industrije," je navedel direktor Evropske konfederacije delodajalcev.

Dotaknil se je tudi 60. obletnice podpisa rimske pogodbe in ustanovitve Evropske gospodarske skupnosti in izpostavil, da se morajo delodajalci zavedati pomena EU na njihovo delovanje. "Skupaj smo lahko konkurenčni ZDA in Kitajski, medtem ko kot posamezna država ne moremo biti," je zaključil.