c S

Avstrija želi spodbuditi vračanje zavrnjenih prosilcev za azil tudi z denarjem

22.03.2017 14:51 Dunaj, 22. marca (STA) - Avstrijsko notranje ministrstvo želi spodbuditi migrante z malo možnosti za azil v Avstriji k prostovoljni vrnitvi v domovino. Po besedah notranjega ministra Wolfganga Sobotke naj bi do leta 2019 Avstrijo zapustilo 50.000 ljudi, ki ne bodo dobili azila. Prvim tisočim, ki se bodo za to odločili prostovoljno, bodo za spodbudo dali po tisoč evrov.

Minister je ob tem pojasnil, da denarna vzpodbuda ne bo na voljo vsem zavrnjenim prosilcem za azil. Upoštevali bodo le tiste, za katere je 15. marca potekal postopek pridobitve azila. Poleg tega vzpodbude za prostovoljno vrnitev ne bodo dobili migranti z Zahodnega Balkana, ampak je v prvi vrsti namenjena tistim iz bolj oddaljenih držav, kot so Afganistan, Irak in afriške države. Avstrijske oblasti bodo preučile vsak primer posebej, je še dejal.

Poleg denarnih vzpodbud Avstrija zavrnjenim prosilcem za azil po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA ponuja tudi plačano in organizirano pot v domovino, za države, kot so Afganistan, Pakistan, Iran in Irak, pa tudi posebne programe za ponovno vključitev v družbo.

Sobotka predvideva, da bo sicer večina od 50.000 migrantov, ki jim ne bodo odobrili azila, Avstrijo zapustila prostovoljno.

Po besedah vodje avstrijskega urada za tujce in azil Wolfganga Taucherja je Avstrijo lani zapustilo skoraj 10.700 zavrnjenih prosilcev za azil, med njimi okoli 5800 prostovoljno.

Da bi prosilce za azil seznanili z možnostmi za denarno in druge vzpodbude za prostovoljno vrnitev v domovino, bodo avstrijske oblasti okrepile osveščanje o tem v begunskih centrih, zagnale pa so tudi posebno spletno stran z informacijami v več jezikih.