c S

Steinmeier prisegel kot nemški predsednik; v govoru okrcal Turčijo

22.03.2017 14:29 Berlin, 22. marca (STA) - Frank-Walter Steinmeier je danes v nemškem parlamentu prisegel kot novi predsednik Nemčije. Položaj, ki ga je prevzel od Joachima Gaucka, je uradno zasedel že v nedeljo. V svojem politično močno angažiranem govoru po prisegi je med drugim pozval Turčijo, naj spoštuje pravno državo ter medijsko svobodo.

61-letni socialdemokratski politik je bil kot skupni kandidat vladne koalicije krščanskih demokratov in socialdemokratov za 12. predsednika Nemčije izvoljen 12. februarja. Položaj bo nekdanji zunanji minister zasedal pet let in v tem obdobju bo njegovo članstvo v stranki mirovalo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V govoru po prisegi je Nemce pozval, naj se pogumno borijo za demokracijo, ki je po svetu postavljena pred velike izzive. Kot je dejal, ne bo nevtralen predsednik, temveč "strankarski, kar zadeva demokracijo".

Besede podpore je namenil tudi Evropi - ta je "daleč od tega, da bi bila popolna", umik nazaj za nacionalne meje pa ni rešitev, je zatrdil Steinmeier. "Razsvetljeno domoljubje in zavzemanje za Evropo, to gre z roko v roki," je zatrdil.

Dotaknil se je tudi napetih odnosov s Turčijo. Zavrnil je nacistične primerjave turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana in ga obenem pozval, naj izpusti nemškega novinarja Deniza Yücela, ki je v Turčiji priprt zaradi obtožb terorizma.

"Predsednik Erdogan, ne ogrožajte tega, kar ste zgradili," je dejal in ga pozval, naj preneha "s temi groznimi primerjavami z nacizmom" in naj ne prekine vezi s tistimi, ki si želijo partnerstva s Turčijo.

Nemčija in Turčija sta se v zadnjih tednih zapletli v spor glede kampanje turških politikov pred referendumom o ustavnih spremembah med Turki v Nemčiji. Nemške oblasti, predvsem na lokalni ravni, so namreč shode v večini preprečile, kar je naletelo na besen odziv Ankare.

Odnosi med državama so se zaostrili tudi z aretacijo nemško-turškega dopisnika Deniza Yücela. Obtožen je širjenja teroristične propagande in podpore terorizmu ter vzpodbujanja javnega nasilja.

Steinmeierja danes čaka še sprejem z vojaškimi častmi na gradu Bellevue, kjer je že v nedeljo od predhodnika Gaucka simbolično prevzel predsedniške dolžnosti.