c S

Ukrajinska Stranka regija nekdanjemu vodji Trumpove kampanje na skrivaj plačala 750.000 dolarjev

22.03.2017 13:17 Kijev, 22. marca (STA) - Ukrajinski poslanec Sergij Leščenko je v torek dejal, da je Stranka regija odstavljenega ukrajinskega predsednika Viktorja Janukoviča nekdanjemu vodji predsedniške kampanje Donalda Trumpa Paulu Manafortu na skrivaj preko podjetja v davčni oazi plačala 750.000 dolarjev (693.000 evrov), piše francoska tiskovna agencija AFP.

Proruska Sranka regije naj bi mu izplačala višjo vsoto denarja leta 2009 v zameno za politično svetovanje, je še dejal Leščenko in dodal, da ima za to dokaze.

Manafort je bil vodja Trumpove kampanje, a je avgusta lani odstopil, ko so začeli preiskovati njegove povezave z Rusijo. Med letoma 2007 in 2012 je delal kot svetovalec za Janukoviča in njegovo stranko.

Leščenko trdi, da lahko plačilo iz leta 2009 potrdi z "lažnim sklicem in lažno pogodbo", po kateri naj bi Manafort priskrbel računalnike za podjetje v Belizeju - državi, ki velja za davčno oazo.

"Seveda so bila nezakonita plačila," je zatrdil Leščenko. Denar so nakazali preko računa belizejskega podjetja, ki so ga odprli v Kirgizistanu. Pogodbo, ki jo je podpisal Manafort, so sestavili kot legalno podlago, da so mu lahko nakazali denar na ameriški račun, je pojasnil Leščenko.

Po Leščenkovih informacijah je Stranka regije na ta način prala denar.

Dokumente je odkril novi najemnik prostorov v Kijevu, ki jih je nekoč najemal Manafort, piše britanski BBC.

Tiskovni predstavnik Manaforta je za ameriški The New York Times dejal, da so obtožbe brez podlage in da jih je treba ovreči. Celo ukrajinska protikorupcijska služba je začela dvomiti v resničnost dokazov, je še dejal. Vendar je New York Time zapisal, da so v Ukrajini to zanikali.

Leščenko je poslanec stranke Blok ukrajinskega predsednika Petra Porošenka in nekdanji raziskovalni novinar, ki je več let sledil finančnim izdatkom Stranke regija.

V Washingtonu še vedno poteka preiskava glede ruskega vpletanja v volitve, Bela hiša se je že distancirala od nekdanjih sodelavcev Trumpove kampanje, med njimi tudi od Manaforta. The New York Times je pred kratkim poročal, da so ameriške obveščevalne agencije prestregle klice med agenti ruske obveščevalne agencije ter Manafortom in drugimi svetovalci.