c S

Parlamentarna pot predloga novele za znižanje DDV končana

22.03.2017 11:36 Ljubljana, 22. marca (STA) - DZ je danes ugotovil, da se je zakonodajni postopek za predlog novele zakona o davku na dodano vrednost (DDV), ki ga je vložil nepovezani poslanec Andrej Čuš, končal. Ta je želel stopnji DDV vrniti na raven iz leta 2013, a bi bil izpad proračunskih sredstev po mnenju večine prevelik.

Predlogu, da se stopnji DDV znižata z 22 na 20 odstotkov oz. 9,5 na 8,5 odstotka, je nasprotoval že odbor DZ za finance in monetarno politiko. Vlada je izračunala, da bi to prilive v proračun letos zmanjšale za 150, prihodnje leto pa za 300 milijonov evrov.

Vojka Šergan (SMC), Uroš Prikl (DeSUS) in Jan Škoberne (SD) so povedali, da prav zato njihove poslanske skupine rešitve predloga ne podpirajo, pri čemer je bil Škoberne kritičen do tega, da Čuš na današnji razpravi o njegovem predlogu ni bil navzoč. Luka Mesec (ZL) pa je opozoril, da ni razdelal tega, na račun česa bi denar vzeli.

Medtem pa so podporo predlogu napovedovali v SDS in NSi. Kot sta namreč ocenila Andrej Šircelj (SDS) in Jožef Horvat (NSi), bi nižji DDV vplival na večjo konkurenčnosti in potrošnjo, saj bi se potrošnja povečala, kar bi spodbudilo gospodarsko aktivnost in izboljšalo pogoje za poslovanje podjetij.