c S

Kandidat za vrhovnega sodnika ZDA Neil Gorsuch poudarja neodvisnost sodne veje oblasti

22.03.2017 08:14 Washington, 21. marca (STA) - Kandidat za vrhovnega sodnika ZDA Neil Gorsuch je drugega dne zaslišanj o njegovi nominaciji odgovarjal na vprašanja senatorjev, kar bo počel še v sredo. 49-letni prizivni sodnik iz Denverja je vztrajal, da ga politika ne zanima in se bo odločal v skladu s pravom in zakoni, ne glede na strankarsko politiko.

"Ni republikanskih sodnikov in ni demokratskih sodnikov. So le sodniki," je zatrdil Gorsuch, ki je uvodoma zagotovil, da ne bo imel nobenih težav odločati v nasprotju z željami predsednika ZDA, ki ga je imenoval na položaj.

Republikanski senator iz Južne Karoline Lindsey Graham je Donaldu Trumpu čestital za izbiro kandidata. "Odkrito povedano me je zelo skrbelo koga bo izbral. Morda koga s televizije," je dejal Graham in spravil v smeh prisotne v dvorani senatnega odbora za pravosodje.

Trumpova izbira je bila tudi po mnenju demokratov presenetljivo modra, saj nimajo pravega orožja proti preudarnemu Gorsuchu, ne glede na zahteve liberalne baze, da ga blokirajo iz maščevanja republikancem, ki so blokirali Merricka Garlanda.

Slednjega je predsednik Barack Obama imenoval na izpraznjen sedež pokojnega konservativnega vrhovnega sodnika Antonina Scalie, vendar senatni republikanci nominacije niso niti začeli obravnavati v upanju na zmago republikanca na predsedniških volitvah.

Gorsuch je skozi zaslišanje poudarjal, da ga nihče ni prosil, naj v prihodnje o tem ali drugem odloča na določen način. Na vprašanje, ali ga je Trump prosil, naj odpravi pravico do splava, je odgovoril nikalno, na hipotetično vprašanje, kaj bi storil v takšnem primeru, pa je odgovoril, da bi takoj odkorakal skozi vrata.

Čeprav vsi trdijo, da ni tako imenovanega "lakmusovega testa", pa je bilo glavno vprašanje pri imenovanjih vrhovnih sodnikov v zadnjih desetletjih pravica žensk do splava. Demokrati imenujejo sodnike, ki bodo to pravico ščitili, republikanci pa takšne, ki bi jo odpravili. So še druga vprašanja, ki so žgoča, kot je pravica do orožja in vloga denarja v politiki, vendar pa je splav glavna ločnica.

Gorsuch je med zaslišanjem zagotovil, da je odločitev vrhovnega sodišča Roe proti Wade iz 70. let prejšnjega stoletja večkrat potrjen pravni presedan, ki ga je treba spoštovati, ne glede na to, ali mu je osebno všeč ali ne.

Podobno spoštovanje si po Gorsuchevem mnenju zaslužil tudi 2. amandma k ustavi, ki zagotavlja pravico do orožja, saj je vrhovno sodišče to pravico večkrat potrdilo.

Demokrati so Gorsucha lovili zaradi sodelovanja pri pravnem mnenju, s katerim se je predsednik George Bush mlajši izrekel, da ne bo spoštoval zakona, ki je prepovedal mučenje oziroma "posebne zasliševalske metode" osumljenih teroristov.

Gorsuch je dejal, da je pri mnenju za Busha mlajšega sodeloval kot pravnik, ki so ga vprašali za mnenje in je bil bolj na strani "mehkejše" linije, kot pa trde linije podpredsednika Dicka Cheneyja. Zagotovil pa je, da je metoda zasliševanja s simuliranim utapljanjem prepovedana, ker glede na zakon spada v definicijo mučenja.

Demokrate v odboru je najbolj zanimalo ali se bo Gorsuch zoperstavil predsedniku Trumpu, ki ima precej svojevrstne ideje o vlogi sodstva v ameriškem sistemu. Večkrat je ponovil, da je ustava oziroma zakon eno, politika pa nekaj povsem drugega in nima nobenih težav z odločitvami, ki predsedniku ne bodo všeč.

Demokrati so prav tako opozarjali na nekatere njegove pretekle odločitve v korist korporacij in policije proti navadnim državljanom, vendar pa jih je Gorsuch opomnil, da je odločal tudi v prid zapornikov, delavcev, študentov, manjšin in drugih.

Mnenja ameriških analitikov so po drugem dnevu zaslišanj bolj ali manj enotna. Gorsuch bo potrjen na položaj vrhovnega sodnika. Demokrati ga lahko skušajo blokirati, vendar nimajo argumentov, razen maščevanja zaradi Garlanda. Republikanci pa so odločeni, da jim v primeru poskusa blokade odvzamejo pravico do obstrukcije.

Predsednik pravosodnega odbora Chuck Grassley iz Iowe je glasovanje v odboru napovedal za začetek aprila, s čimer ne bo težav, glasovanje o potrditvi v celotnem senatu pa naj bi bilo opravljeno do 7. aprila, preden se kongres odpravi na počitnice.