c S

Na mirovnih pogajanjih v Ženevi vsi vpleteni v sirski konflikt

21.03.2017 15:29 Ženeva, 21. marca (STA) - Mirovnih pogovorov o reševanju konflikta v Siriji, ki se bodo začeli 23. marca v Ženevi, se bodo udeležili predstavniki sirske vlade in upornikov, so danes potrdili Združeni narodi.

"Vsi povabljeni, ki so se pogovorov udeležili že februarja, so potrdili udeležbo," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedala tiskovna predstavnica ZN Alessandra Vellucci.

Dodala je, da posebni odposlanec ZN za Sirijo Staffan de Mistura trenutno končuje obiske pri glavnih državah, ki so udeležene v konflikt, med njimi Savdski Arabiji, Rusiji in Turčiji, nato pa se bo vrnil v Ženevo, kjer bo vodil pogovore.

V šestletni vojni v Siriji je umrlo več kot 310.000 ljudi, več milijonov pa jih je moralo zapustiti domove. Po napovedih posebnega odposlanca ZN se bodo v novem krogu pogajanj osredotočili na oblikovanje nove ustave, volitve, boj proti terorizmu, morda pa bodo govorili tudi o obnovi države.

Udeležba vseh uporniških skupin bi lahko pospešila mirovna pogajanja ZN, saj so vmes na ločenih pogovorih v Astani udeležbo odpovedali nekatere opozicijske strani. Pogovori v Astani potekajo ob posredovanju Rusije in Turčije in so osredotočeni na okrepitev krhke prekinitve spopadov. Sirski uporniki so pogovore prvotno bojkotirali zaradi protesta nad kršitvami prekinitve spopadov s strani sirskega režima pod vodstvom Bašarja al Asada.

Čeprav sta do novega kroga mirovnih pogajanj v Ženevi le še dva dneva, v Damasku divjajo najhujši spopadi v zadnjih dveh letih, ki bi lahko zasenčili pogajanja, piše nemška tiskovna agencija dpa. Sirski uporniki in džihadisti so dva dneva po nepričakovanem napadu na vladne sile v Damasku spet napadli vzhod mesta.

V nedeljskih in ponedeljkovih spopadih je umrlo najmanj 72 ljudi, med njimi 38 pripadnikov vladnih sil in 34 pripadnikov upornikov oziroma džihadistov.