c S

Mladićeva odvetnika za predčasno izpustitev na prostost

21.03.2017 15:28 Haag, 21. marca (STA) - Odvetnika haaškega obtoženca, bivšega vojaškega poveljnika bosanskih Srbov Ratka Mladića sta zaprosila za njegovo predčasno izpustitev na prostost. Svojo zahtevo so utemeljili z Mladićevim slabim zdravstvenim stanjem, ki naj bi zahtevalo takojšnjo zdravniško obravnavo.

"Mladićeva začasna izpustitev na prostost je v tem trenutku edini razumni in humani način, s katerim bi lahko zagotovili, da bo živ dočakal prvostopenjsko razsodbo," sta v zahtevi zapisala odvetnika Branko Lukić in Dragan Ivetić, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Mladića je mednarodno sodišče Združenih narodov za območje nekdanje Jugoslavije v Haagu obtožilo genocida v Srebrenici. Po več letih bega so ga prijeli v Srbiji leta 2011 in ga izročili haaškemu sodišču. To naj bi sodbo na prvi stopnji izreklo predvidoma novembra. Tožilstvo je v sklepni besedi decembra lani za Mladića zahtevalo dosmrtno ječo.

Po poročanju srbskih medijev naj bi 74-letni Mladić v začetku meseca utrpel lažjo možgansko kap. Rusija naj bi haaškemu sodišču že podala varnostna zagotovila za Mladića, s čimer bi ta lahko odšel na zdravljenje v Moskvo, navaja avstrijska tiskovna agencija APA.