c S

AKP odpovedala vsa predreferendumska zborovanja v Nemčiji

21.03.2017 15:02 Berlin, 21. marca (STA) - Turška vladajoča Stranka za pravičnost in razvoj (AKP) je danes sporočila, da v Nemčiji pred aprilskim referendumom o ustavnih spremembah ne bodo organizirali nobenega zborovanja več.

"Vsi dogodki, ki so bili načrtovani, so bili odpovedani. To je odločitev, ki je bila sprejeta v Ankari," je sporočila tiskovna predstavnica pisarne AKP v Kölnu.

Turčija se je zapletla v spor z nekaterimi evropskimi državami, predvsem s tistimi s številčno turško diasporo, zaradi shodov pred turškim referendumom o ustavnih spremembah, s katerimi bi v državi uvedli predsedniški sistem.

Zborovanj v Nemčiji so se želeli udeležiti tudi turški ministri, vendar so lokalne in deželne oblasti dogodke odpovedale. V Ankari so bili zaradi tega besni, predsednik Recep Tayyip Erdogan pa je Nemčiji in kanclerki Angeli Merkel očital, da uporabljata nacistične metode.

Merklova je v ponedeljek opozorila, da bi lahko Nemčija prepovedala predreferdumska zborovanja turških politikov, če Ankara ne bo prenehala z nacističnimi žaljivkami.