c S

Najstniki obsojeni za napad na sikhovsko svetišče v Nemčiji

21.03.2017 13:40 Essen, 21. marca (STA) - Sodišče v nemškem Essnu je tri najstnike obsodilo na večletne kazni v zaporu za mladoletnike zaradi napada na poroko v sikhovskem svetišču, v katerem je bil aprila lani hudo ranjen sikhovski svečenik.

Obsojenci, ki so bili v času napada stari 16 let, so aprila lani sprožili doma narejeno bombo pred sikhovsko molilnico, v kateri je potekala poroka. V eksploziji sta bili lažje ranjeni še dve osebi.

Najstniki, rojeni v Nemčiji, so se spoznali na družbenih omrežjih, vse pa so radikalizirali skrajni salafisti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Dva sta bila obsojena za poskus umora in sta dobila sedem let oz. šest let in devet mesecev zaporne kazni. Tretji je bil obsojen na šest let zapora za mladoletnike zaradi sokrivde.

Tožilstvo jim je očitalo, da so poskušali ubiti "nevernike" z napravo, ki so jo izdelali iz ogrodja gasilnega aparata in kemikalij, ki so jih naročili v spletni trgovini Amazon.

Eksplozija je uničila vrata svetišča in vrgla okna iz okvirjev. Svečenik je pri tem utrpel zlom noge in ne more več opravljati dela, so sporočili s sodišča.