c S

Pogajanja o TTIP še živijo

21.03.2017 13:37 Bruselj, 21. marca (STA) - Pogajanja za sklenitev čezatlantskega trgovinskega in investicijskega partnerstva med EU in ZDA (TTIP), ki so se zaradi volitev in nasprotovanja javnosti znašla na mrtvi točki, so še vedno živa, je danes dejal vršilec dolžnosti veleposlanika ZDA pri institucijah EU Adam Shub.

Evropski uradniki so bili zaskrbljeni, da bo novi ameriški predsednik Donald Trump, potem ko je podpisal dokumente za izstop ZDA iz transpacifiškega prostotrgovinskega partnerstva (TPP), zavrgel tudi štiri leta pogajanj o TTIP, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot je danes dejal Shub, je ta strah odveč. ZDA do zdaj izpogajano vsebino glede TTIP zdaj po njegovih besedah pregledujejo. "Poznate predsednikovo stališče o TPP, a TTIP ni v tej kategoriji," je poudaril na odboru Evropskega parlamenta za zunanje zadeve.

Shubova izjava je precej presenetljiva, še posebej v luči izida zasedanja finančnih ministrov skupine 20 najrazvitejših držav (G20), ki v soboto po zaključku dvodnevnega srečanja v nemškem Baden Badnu zaradi ZDA niso ponovili zaveze, da se bodo zavzemali za prosto trgovino in proti protekcionizmu.

Pogajanja o TTIP so bila, tako Shub, zamrznjena zaradi volitev na obeh straneh Atlantika. Kot je dodal, (pred)volilni čas ne predstavlja najboljšega okolja za pogajanja o tako občutljivi zadevi. A treba je biti optimist, je dodal.

Več naj bi bilo znanega, ko bo Trump imenoval novega trgovinskega predstavnika ZDA, ki bo nadomestil Michaela Fromana.

Bruselj in Washington sta sicer želela TTIP spraviti v življenje še pred iztekom mandata Trumpovega predhodnika Baracka Obame, a jima to ni uspelo.