c S

Vrh EU 27 o brexitu bo 29. aprila

21.03.2017 13:36 Bruselj, 21. marca (STA) - Poseben vrh 27 članic EU o izstopu Velike Britanije iz unije bo 29. aprila, je danes v Bruslju sporočil predsednik Evropskega sveta Donald Tusk. Namen vrha je sprejeti politične smernice za pogajanja o brexitu.

Glede na ponedeljkovo novico iz Londona sporočam, da za 29. april sklicujem vrh unije, na katerem bomo sprejeli smernice za pogajanja o brexitu, je napovedal Tusk v izjavi ob obisku japonskega premierja Shinza Abeja v Bruslju.

Tusk je ob tem ponovil osebno željo, da se Britanci ne bi odločili za izstop, a izpostavil, da mora biti zdaj prednostna naloga zagotoviti čim več jasnosti in gotovosti za državljane EU in tudi za pomembne partnerje unije po svetu, kot je Japonska.

Britanska premierka Theresa May je v ponedeljek sporočila, da bo ločitveni postopek sprožila 29. marca. V Bruslju poudarjajo, da je na strani preostalih 27 članic vse pripravljeno za začetek pogajanj.

Prvi korak po prejetju uradnega obvestila Velike Britanije o izstopu je priprava političnih smernic za pogajanja, ki jih morajo sprejeti voditelji članic unije. To bodo torej po Tuskovi današnji napovedi storili 29. aprila.

Tusk je sicer v ponedeljek potrdil, kar je povedal že po marčevskem vrhu unije, da je prvi odziv pričakovati v 48 urah po prejetju britanskega uradnega obvestila. Ta prvi odziv bo objava osnutka smernic za pogajanja, ki jih bodo nato sprejeli voditelji.

Po sprejetju političnih smernic na vrhu 27 članic bo Evropska komisija takoj objavila priporočilo za začetek pogajanj z Britanci. Članice morajo nato to priporočilo potrditi in sprejeti mandat za glavnega pogajalca o brexitu Michela Barnierja.