c S

Komisar SE za človekove pravice z varuhinjo o tujcih in zagovorniku načela enakosti

21.03.2017 07:59 Ljubljana, 20. marca (STA) - Komisar za človekove pravice Sveta Evrope Nils Muižnieks se je v okviru obiska v Sloveniji sestal z varuhinjo človekovih pravic Vlasto Nussdorfer. Posvetila sta se vprašanjem na področju tujcev in ukrepih, ki jih prinaša zakon o tujcih, pa tudi vprašanju izbrisanih. Spregovorila pa sta tudi o zagovorniku načela enakosti, so sporočili pri varuhu.

Govorila sta predvsem o vprašanjih, povezanih s statusom A po Pariških načelih, za katerega si prizadeva varuh. V zvezi s tem trenutno poteka intenzivno sodelovanje med varuhom in ministrstvom za pravosodje glede načrtovanih zakonodajnih sprememb, so po srečanju zapisali pri varuhu.

Govorili so tudi o problematiki na področju tujcev, predvsem o ukrepih, ki jih je prinesla novela zakona o tujcih. Varuh še obravnava možnost vložitve zahteve za oceno ustavnosti zakona na ustavno sodišče.

Spregovorili so tudi o dolgotrajnem toleriranem nezakonitem bivanju nekaterih tujcev v naši državi. Gre za ljudi, ki so si skušali urediti dovoljenje za prebivanje, vendar niso bili uspešni, država pa kljub temu njihovo dolgotrajno nezakonito bivanje tolerira. Varuh je v tej smeri tudi že predlagal dopolnitev zakonodaje, s katero bi uredili status osebam, ki dolgotrajno z neurejenim statusom bivajo v Sloveniji.

Komisar in varuhinja sta se dotaknila tudi problematike izbrisanih, romske problematike in vpliva revščine na varstvo človekovih pravic v državi.

Komisarja je posebej zanimalo tudi varuhovo stališče glede novo vzpostavljenega zagovornika načela enakosti. Pri tem žal po navedbah varuhinje ni bilo mogoče povedati veliko spodbudnega, saj se je že pokazal velik razkorak med pravnim in dejanskim. V zvezi s tem se je varuh že obrnil na ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter na samega zagovornika načela enakosti. Oba prejeta odziva sta potrdila, da v zvezi z delovanjem slednjega v praksi obstaja nemalo nerešenih težav, so navedli v sporočilu za javnost.

Na današnjem srečanju s komisarjem so sodelovali tudi namestnika varuhinje Miha Horvat in Ivan Šelih ter namestnica direktorice urada komisarja Bojana Urumova in njegova svetovalka Geraldine Mattioli-Zeltner.

Med obiskom v Sloveniji se bo Muižnieks sestal s političnim vrhom, številnimi funkcionarji in nevladnimi organizacijami. Posvetil se bo predvsem vprašanjem človekovih pravic beguncev, prosilcev za azil in migrantov, Romov, izbrisanih ter revščine. V okviru obiska pa naj bi opravil tudi nekaj obiskov na terenu.