c S

Nova svarila pred negativnimi učinki zamud v pogajanjih z Grčijo

21.03.2017 07:59 Bruselj, 20. marca (STA) - Finančni ministri držav v območju evra so se danes v Bruslju strinjali, da so potrebna intenzivnejša pogajanja Grčije in mednarodnih posojilodajalcev o ukrepih in reformah za naslednji obrok finančne pomoči. Šef evropskega reševalnega mehanizma ESM Klaus Regling je ob tem znova opozoril, da zamude prinašajo tveganja.

V pogajanjih o drugem pregledu tretjega programa pomoči za Grčijo je doseženega že veliko napredka, a nekatera ključna vprašanja ostajajo. Današnji sklep je, da so potrebna intenzivnejša pogajanja v prihodnjih dneh in tednih v Bruslju, je poudaril šef evroskupine Jeroen Dijsselbloem.

Ko bo dosežen tehnični dogovor predstavnikov institucij in grških oblasti, bo na vrsti politična razprava evroskupine. Ta se naslednjič sestane 7. aprila na neformalnem zasedanju na Malti. Ni zagotovljeno, da bo tehnično delo do takrat končano, si bodo pa vse strani prizadevale za to, je še povedal Dijsselbloem.

Grčija sicer novega finančnega obroka ne potrebuje do julija, ko bo morala poravnati približno šest milijard evrov dolgov, a v območju evra že vseskozi poudarjajo, da bi bilo treba dogovor sprejeti čim prej zaradi zaupanja in stabilnosti.

Šef evropskega reševalnega sklada ESM Regling je, kot že večkrat v minulih mesecih, tudi danes opozoril na tveganje negativnega učinka zamud v pogajanjih na gospodarstvo, potrošnike in vlagatelje. Grčija po njegovih besedah resda potrebuje nov finančni obrok šele julija, vendar bi bilo bolje dogovor doseči veliko prej.

Evroskupina je danes razpravljala tudi o izvajanju proračunskih načrtov članic. Za zdaj ni nobena članica sprejela dodatnih ukrepov, nekateri ministri pa so povedali, da dodatne ukrepe pripravljajo, je pojasnil Dijsselbloem. O podrobnostih ni govoril.

Sprva je bila kot vselej predvidena izjava o proračunskih načrtih, ki pa je po neuradnih informacijah tokrat ni bilo, ker ni bistvenih sprememb glede na dosedanje ocene. Ministri se bodo k temu vprašanju vrnili spomladi.

Slovenija tako po neuradnih navedbah ostaja v skupini držav s tveganji neskladnosti proračunskih načrtov z evropskimi pravili. Evropska komisija je pri ocenjevanju proračunskih osnutkov članice razdelila v tri skupine: skladne s pravili, pretežno skladne s pravili in tiste s tveganji neskladnosti s pravili.

Ministri so danes znova razpravljali tudi o krepitvi vzdržnosti pokojninskih sistemov, ki so ključni za vzdržnost javnih financ. Dogovorili so se za uvedbo primerjalne analize pokojninskih sistemov, ki bo opravljena na tri leta na podlagi posebnih kazalcev fiskalne vzdržnosti in drugih spremljajočih kazalcev. Analiza bo del poročila Evropske komisije o staranju prebivalstva.

Dijsselbloem je v odgovoru na novinarska vprašanja danes znova komentiral svoj položaj šefa evroskupine, vendar je v glavnem ponovil že znana stališča. Dokler bo opravljal vlogo nizozemskega finančnega ministra, bo šef evroskupine. Njegov mandat se izteče januarja prihodnje leto. O tem, kaj se bo zgodilo, če bo vmes vrzel, bo odločila evroskupina.

Nizozemski finančni minister sicer priznava, da je njegova stranka izgubila volitve in da so možnosti, da bo ostala v nizozemski vladi, zelo majhne. A obenem izpostavlja, da ga na položaj šefa evroskupine niso izvolili nizozemski volivci, temveč finančni ministri držav v območju evra. Povedal je še, da se bo o svojem položaju pogovoril z vsakim kolegom posebej.