c S

Cerar želi pojasnila o težavah Vegradovih podizvajalcev v Celovških dvorih

21.03.2017 07:47 Ljubljana, 20. marca (STA) - Premier Miro Cerar je glede problematike Vegradovih podizvajalcev, ki so za svoje delo v Celovških dvorih dobili stanovanja in poslovne prostore, sedaj pa morajo plačati za izbris hipotek, za pojasnila prosil finančno ministrstvo. Tam poudarjajo, da je to vprašanje v domeni DUTB, kjer so zapisali, da so kupci vedeli, da so stanovanja obremenjena.

POP TV je prejšnji teden poročal, da Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) od podizvajalcev propadlega Vegrada, ki imajo svoja stanovanja in poslovne prostore v Celovških dvorih, po sedmih letih terja, da za ta ista stanovanja plačajo še najmanj 1000 evrov na kvadratni meter več, če želijo, da jim slaba banka izbriše hipoteko svoje predhodnice, Nove Ljubljanske banke.

S to problematiko se je na premierja danes s poslanskim vprašanjem v DZ obrnil tudi poslanec Jan Škoberne (SD). Cerar mu je odgovoril, da je DUTB stanovanja pridobila s prenosom slabih posojil z bank, med katerimi so bila nekatera zavarovana z nepremičninami, nadzor nad delom DUTB pa izvaja ministrstvo za finance, ki se sicer ne more opredeljevati do konkretnih poslov.

Je pa, kot je dejal, ministrstvu za finance naložil, da glede vprašanja dobi informacije DUTB. "Ko bo jasno, kaj drži in kaj ne, bomo videli, kdo je pristojen za ukrepanje," je dejal.

Na ministrstvu za finance so za STA pojasnili, da je DUTB v okviru izvajanja ukrepov za krepitev stabilnosti bank leta 2013 od bank prevzela tvegane postavke, večinoma slaba posojila, od katerih so bila nekatera zavarovana z nepremičninami. Tak je tudi primer Celovških dvorov.

Iz medijev so izvedeli za problematiko kompenzacije neplačanih računov Vegrada do podizvajalcev, zato so DUTB zaprosili za pojasnila. "Predvsem nas zanima, ali je DUTB v času prenosa tveganih postavk ravnala z dolžno skrbnostjo, torej ali je v primeru morebiti ugotovljenih pravnih napak v pogodbenih dokumentih ukrepala v skladu s pravnimi možnostmi," so zapisali.

Pojasnila DUTB še čakajo, ob tem pa poudarjajo, da se ministrstvo za finance v okviru izvrševanja nadzora nad DUTB ne sme opredeljevati do konkretnih poslov.

Na DUTB pa so v izjavi za medije zapisali, da so v sklopu procesa prenosa terjatev k njim prenesli za 92,95 milijona evrov terjatev dolžnika Vegrada AM s pripadajočimi zavarovanji v obliki stanovanj v Celovških dvorih. "Kupci, ki so stanovanja pridobili s kompenzacijo, so vedeli, da so stanovanja obremenjena," so navedli v DUTB.

Omenjene terjatve namreč niso bile zavarovane zgolj s stanovanji v lastništvu družbe Vegrad AM, temveč tudi s stanovanji v lasti drugih pravnih oseb. Te pravne osebe so stanovanja pridobile na osnovi "kompenzacije". Ker NLB kot hipotekarna upnica ni prejela kupnine iz naslova prodaje stanovanj, saj je šlo za nedenarni tok med prodajalcem Vegrad AM in podizvajalci, tudi ni izdala izbrisnih pobotnic. Tako stanovanja niso postala prosta bremen.

"Podizvajalci, ki so stanovanja pridobili s kompenzacijo, so bili s temi dejstvi seznanjeni. V pogodbah, ki so jih podpisali z družbo Vegrad AM, torej lastnico stanovanj, je bilo namreč navedeno, da kupujejo obremenjeno nepremičnino," so navedli v DUTB.

Pri tem so poudarili, da podizvajalci-lastniki teh stanovanj niso plačali, temveč so jih kompenzirali za opravljena dela in storitve, ki so jih opravili kot podizvajalci Vegrada. S tega vidika so podizvajalci, ki so se dogovorili za kompenzacije v obliki stanovanj, v prednosti v primerjavi s tistimi podizvajalci, ki v kompenzacije niso šli, so prepričani v DUTB.

Hkrati DUTB s strani NLB ni prejela nobene dokumentacije, iz katere bi bilo razvidno, da je lastnikom "obremenjenih stanovanj" dolžna izdati izbrisne pobotnice.

"DUTB je lastnike omenjenih stanovanj večkrat pozvala, da ji predložijo pisno dokumentacijo, iz katere bi nedvoumno izhajalo, da je DUTB dolžna izdati izbrisne pobotnice. Žal neuspešno, lastniki dokumentacije niso nikoli dostavili," so še dodali v DUTB.