c S

Bruselj kritikom migracijskega dogovora EU in Turčije: Alternative ni

21.03.2017 07:46 Bruselj, 20. marca (STA) - V Evropski komisiji ob prvi obletnici migracijskega dogovora EU in Turčije izpostavljajo, da je ta dogovor spremenil pravila igre in omogočil zlom krutega poslovnega modela tihotapcev, ki izkoriščajo bedo ljudi. Številni dogovor kritizirajo, a nihče ne ponudi alternative, s katero bi lahko rešili toliko življenj, so poudarili.

Izvajanje tega dogovora je še vedno izziv, a medtem ko so nekateri zaposleni z medijsko kampanjo na družbenih omrežjih, se mi s članicami unije trudimo dan in noč za izboljšanje razmer na terenu, je še poudaril glavni govorec komisije Margaritis Schinas.

Ob tem je spomnil na besede predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja v nedavnem pogovoru za nemški Bild am Sonntag, da ni v turškem interesu, če tihotapci in banditi obvladujejo njihovo obalo, in da sodelovanja z banditi ni v "vodniku" za kandidatko za članstvo v EU.

EU in Turčija sta begunski dogovor dosegli pred letom dni. Unija je Turčiji v zameno za pomoč pri omejitvi migracijskega toka obljubila finančno pomoč, pospešitev vizumske liberalizacije in oživitev pristopnih pogajanj.

A sporne poteze turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana po spodletelem državnem udaru julija lani, ki po mnenju unije spodkopavajo temeljna načela demokracije in pravne države, so že tako krhko sodelovanje postavile pod vprašaj.

Odnosi med EU in Turčijo so se nato močno zaostrili v minulih dneh, ko je Nizozemska prepovedala dejavnosti turških ministrov na predreferendumskih zborovanjih na svojih tleh. Erdogan želi z referendumsko potrditvijo ustavnih sprememb utrditi svojo oblast.

Poleg nacističnih in fašističnih primerjav, ki so jih v uniji ostro obsodili, so Erdogan in njegovi privrženci nestrinjanje s prepovedjo dejavnosti turških politikov na Nizozemskem izrazili tudi z novo grožnjo z zavrnitvijo begunskega dogovora.

V skladu z dogovorom mora Turčija sprejeti nazaj vse nezakonite migrante, ki so odšli z njenega ozemlja na grške otoke. EU pa mora za vsakega Sirca, ki ga vrnejo v Turčijo z grških otokov, drugega Sirca preseliti iz Turčije v članice unije.