c S

Merklova in Abe zagovarjata prostotrgovinski sporazum med EU in Japonsko

21.03.2017 07:45 Hannover, 20. marca (STA) - Nemška kanclerka Angela Merkel in japonski premier Shinzo Abe sta danes v Hannovru pozvala k sklenitvi prostotrgovinskega sporazuma med Japonsko in EU. Dodala sta, da so globalni trgi lahko odprti in pošteni. Poudarila sta tudi prednosti prostotrgovinskega sporazuma v vse bolj digitaliziranem obdobju.

"V 21. stoletju se morajo povezovati ne samo stvari, tudi države morajo sodelovati brez ovir," je po pogovoru z Abejem po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejala Merklova.

Nemčija in Japonska sta ob tem napovedali, da si bosta zelo prizadevali za sklenitev prostotrgovinskega sporazuma med EU in Japonsko. Pogajanja so trenutno v odločilnih fazi. Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je minuli konec tedna dejal, da naj bi dogovor o prostotrgovinskem sporazumu dosegli še letos.

Pogajanja o prostotrgovinskem sporazumu med EU in Japonsko so se začela 25. marca 2013. Abe je ob tem danes pogajalce pozval, naj čim prej najdejo skupno pot. Predčasna sklenitev dogovora bi bila dobro sporočilo svetu, je še dejal.

"Japonska in Evropa, ki cenita svobodo in človekove pravice ter spoštujeta demokratična pravila, morata medsebojno sodelovati. Zato moramo priti do gospodarskega partnerskega dogovora," je na tehnološkem sejmu CeBit v Hannovru še dejal predsednik japonske vlade.