c S

Poslanke in poslance čaka obravnava predloga družinskega zakonika

21.03.2017 10:09 Ljubljana, 21. marca (STA) - Poslanke in poslanci bodo na današnji seji največ časa namenili obravnavi predloga družinskega zakonika. Ta prinaša novo opredelitev družine, ki je širša od veljavne. V skladu s predlogom se bo odločanje o ukrepih za varstvo otroka preneslo na okrožna sodišča. Podaja pa tudi sistemsko ureditev pomoči za družino.

Predlog določa, da je družina življenjska skupnost otroka, ne glede na njegovo starost, z obema ali enim od staršev ali z drugo odraslo osebo, če ta skrbi za otroka in ima do otroka določene obveznosti in pravice. Vlada pojasnjuje, da se predlog zakonika osredotoča na otroka in varstvo njegovih koristi, iz tega pa izhaja tudi predlagana definicija, ki je širša od veljavne.

Ukrepe za varstvo koristi otroka takrat, ko je otrok ogrožen, izreka sodišče, določa predlog. Ukrepi za varstvo koristi otroka so začasne odredbe, nujni odvzem otroka in ukrepi trajnejšega značaja. Prav tako pa bi sodišče po predlogu lahko odločilo, da sta skupna vzgoja in varstvo otrok najboljša za otroka, pa čeprav se starša o tem ne sporazumeta.

V poslanskih skupinah SDS in NSi se ne strinjajo s predlagano opredelitvijo družine in jo želijo vsaka s svojim dopolnilom spremeniti. Po predlogu SDS naj se člen spremeni tako, da bo družina življenjska skupnost mame in očeta ter otrok. Po predlogu NSi pa je družina življenjska skupnost staršev in otrok, ki zaradi koristi otrok uživa posebno varstvo.

Za razpravo o predlogu družinskega zakonika je predvidenih več kot šest ur današnjega dela marčevske seje DZ. Na dnevnem redu pa je med drugim tudi predlog sprememb zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev, s katerim je ZL predlagala, da se otroški dodatek ne bi upošteval kot dohodek pri uveljavljanju teh pravic. Vladna koalicija predloga ne podpira, zato je pričakovati, da bo končal zakonodajno pot.