c S

Notranji ministri v Rimu za stalni dialog in ustanovitev posebne kontaktne skupine

20.03.2017 16:23 Ljubljana/Rim, 20. marca (STA) - V Rimu je danes bilo srečanje notranjih ministrov Italije, Avstrije, Francije, Malte, Nemčije, Slovenije in Švice na eni strani ter Libije in Tunizije, ključnih partnerskih držav iz severne Afrike, na drugi strani. Ministri so se zavzeli za vzpostavitev stalnega dialoga in ustanovitev posebne kontaktne skupine za preprečevanje nezakonitih migracij.

Srečanja sta se udeležila tudi evropski komisar za migracije, notranje zadeve in državljanstvo Dimitris Avramopulos in predsednik italijanske vlade Paolo Gentiloni. Slednji je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA pozval h okrepljenemu delovanju pri zajezitvi begunskega vala čez Sredozemlje.

Evropska komisija je ob tem tudi napovedala, da bo italijanski obalni straži za reševanje beguncev v Sredozemlju namenila dodatnih 12,2 milijona evrov. Italija je v okviru programa za migracije in integracije, ki bo trajal do leta 2020, že prejela 592 milijonov evrov.

V Italijo je letos od začetka leta prispelo 18.232 migrantov, kar je za 31 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Ena od glavnih tranzitnih držav za migrante je Libija. V luči današnjega srečanja v Rimu je libijski premier Fajez Seradž za uresničitev dogovora z Italijo o preprečevanju nezakonitih migracij zahteval 800 milijonov evrov.

V izjavi, ki so jo sprejeli ob koncu današnjega srečanja, so se ministri zavezali k vzpostavitvi stalnega dialoga, tesnemu sodelovanju in redni izmenjavi mnenj po vzoru sistema, ki je bil vzpostavljen leta 2015 med državami na migracijski poti čez Zahodni Balkan. Obenem so ustanovili posebno kontaktno skupino, v kateri bodo sodelovali ministri, evropski komisar Avramopulos in visoka predstavnica EU za zunanje zadeve in varnostno politiko Federica Mogherini, in bo omogočala vključitev glavnih tranzitnih držav v skupno upravljanje mešanih migracijskih tokov ob migracijski poti čez Sredozemlje, so ob tem sporočili iz slovenskega notranjega ministrstva.

Ministri, med njimi tudi slovenska notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar, so se na današnjem srečanju tudi strinjali, da je poglobljeno sodelovanje med EU in državami severne Afrike nujno, saj lahko le s skupnim delovanjem in usklajenimi ukrepi preprečimo, da bi migranti še naprej prihajali v Evropo preko sredozemske migracijske poti, na kateri so pogosto izpostavljeni tudi smrtni nevarnosti, so ob tem sporočili iz slovenskega notranjega ministrstva

Ministrica Györkös Žnidar je ob tem poudarila, da je najučinkovitejši regionalni pristop. "To je pokazalo reševanje problematike na zahodnobalkanski migracijski poti, ko smo s koordinirano akcijo uspešno zajezili migracijski tok," je dejala ministrica.

Izrazila je zadovoljstvo, da so se dogovorili tudi o konkretnih aktivnostih, saj je pristop z okrepljeno izmenjavo informacij pravi, "kar je ena od dobrih lekcij, ki smo jo dobili ob soočanju z migracijskim pritiskom na zahodnobalkanski poti, ko je bila ustanovljena skupina, v katero so bili imenovani predstavniki kabinetov predsednikov vlad".