c S

ZN Izrael obtožili kršitev človekovih pravic Palestincev

20.03.2017 16:20 Ženeva, 20. marca (STA) - Posebni poročevalec ZN za okupirana palestinska območja Michael Lynk je v poročilu Izrael obtožil, da si podreja človečnost Palestincev, in ostrih ukrepov proti zagovornikom človekovih pravic. Izrael in njegovi podporniki so sicer Svet ZN za človekove pravice, ki se ukvarja s tovrstnimi kršitvami, že večkrat obtožili pristranskosti.

V skladu s posebno točko dnevnega reda sej sveta, namenjeno Izraelu, je zadnje ugotovitve predstavil tudi generalni sekretar ZN Antonio Guterres. "Kronične kršitve mednarodnega prava človekovih pravic in mednarodnega humanitarnega prava s strani vseh ne popuščajo," so sporočili iz pisarne generalnega sekretarja. Med drugim pa so Izrael obtožili širjenja naselbin.

Izrael in podporniki, vključno z Washingtonom, so v preteklosti posebno točko dnevnega reda označili za dokaz pomanjkanja kredibilnosti sveta. Administracija novega ameriškega predsednika Donalda Trumpa je zaskrbljenost dvignila na novo raven, saj je zunanji minister Rex Tillerson zagrozil z izstopom iz sveta.

State Department je svet kritiziral tudi danes, in sicer zaradi obravnave Izraela na seji. V izjavi so ob tem poudarili, da bodo glasovali proti vsaki resoluciji, ki bo predlagana v okviru te posebne točke.

Posebni poročevalec je ugotovitve objavil zgolj nekaj dni zatem, ko je s položaja vodje Komisije ZN za ekonomske in socialne zadeve za Zahodno Azijo (ESCWA) odstopila Jordanka Rima Khalaf. Kot je pojasnila, se je za to odločila, potem ko jo je Guterres pozval k umiku poročila, v katerem je Izrael obtožen izvajanja praks apartheida.

Tudi Trumpova administracija je zahtevala umik poročila, pozdravili pa so odstop Khalafove.