c S

Uporniki z nepričakovano ofenzivo v Damasku

20.03.2017 09:21 Damask, 19. marca (STA) - Vzhodne dele sirske prestolnice Damask so danes pretresli spopadi, potem ko so sirski uporniki in džihadisti tam nepričakovano napadli vladne sile in si skušali utreti pot proti središču. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP je bilo slišati bombardiranje in strele.

Položaje sirskih režimskih sil na vzhodu mesta so napadle uporniške skupine, povezane s Fronto Fateh al Šam. Napad se je začel v nedeljo zjutraj z dvema napadoma z avtomobilom bombo in več samomorilskimi napadi na okrožje Džobar, je sporočil vodja londonske organizacije Sirski observatorij za človekove pravice Rami Abdel Rahman.

Uporniki so nato napredovali proti trgu Abasid, pri čemer so zavzeli več stavb in izstreljevali rakete na več sosesk.

Tudi sirska državna televizija je poročala, da sirska vojska "odbija napad teroristov". Prebivalce so pozvali, naj se zadržujejo v notranjosti stavb. Televizija je prikazala trg Abasid, ki je običajno izredno živahen, tokrat pa je povsem prazen.

Po navedbah dopisnika AFP v Damasku je vojska zaprla dostop do trga, nad območjem pa se je dvigoval gost dim. Več šol je že sporočilo, da bodo v ponedeljek ostale zaprte.

Po navedbah državnih medijev je vojska sicer uspešno "ustavila napad teroristov na vojaške točke in bivalne stavbe v Džobarju". Režimska bojna letala naj bi med drugim izvedla tudi več kot 30 letalskih napadov na položaje upornikov. V vzhodni Damask je vstopilo tudi več tankov.

Po navedbah observatorija sta v Džobarju prisotni Fronta Fateh al Šam - v času, ko je bila še povezana z Al Kaido, poznana kot Fronta al Nusra - ter islamistična uporniška skupina Fajlak al Rahman.

Vlade sile si že dalj časa prizadevajo upornike potisniti iz okrožja zaradi bližine središču mesta, vendar pa so z današnjo akcijo uporniki iz defenzivne prešli v ofenzivno akcijo. "Ne gre za posamične spopade - gre za poskuse napredovanja," je dejal Rahman. Z napadom naj bi uporniki skušali omiliti vladni pritisk na borce v bližnjih okrožjih Barzeh, Tišrin in Kabun.

Z vpadom na trg Abasid, čeprav je bil kratkotrajen, so se uporniki prvič v zadnjih dveh letih tako približali središču Damaska.

V Siriji je od začetka konflikta pred šestimi leti življenje izgubilo več kot 320.000 ljudi. Do napada v Damasku prihaja le nekaj dni pred novim krogom mirovnih pogovorov v Ženevi pod okriljem Združenih narodov. Uporniki in režim so se decembra dogovorili o prekinitvi ognja, a se po večjem delu države spopadi nadaljujejo.