c S

Erdogan obtožuje Merklovo posluževanja "nacističnih metod"

20.03.2017 09:19 Ankara, 19. marca (STA) - Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je danes v Istanbulu obtožil nemško kanclerko Angelo Merkel, da se osebno poslužuje "nacističnih metod" proti njegovim turškim rojakom v Nemčiji ter ministrom in poslancem, ki potujejo v Nemčijo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Tudi ti se poslužuješ nacističnih metod," je Erdogan sporočil Merklovi. Nadaljeval je, da bi lahko glavna tema ponovno postale plinske celice in taborišča, "ampak si tega ne upajo". Ne da bi pojasnil, koga je imel v mislih.

Zaradi nedavnih odpovedi nastopov turških ministrov na predreferendumskih dogodkih v Nemčiji so se začeli krhati odnosi med državama. Kljub številnim protestom iz Evropske unije pa Erdogan vztraja pri svojih nacističnih primerjavah evropskih držav in voditeljih. Odnos z Nemčijo pa je dodatno zaostren zaradi aretacije nemško-turškega dopisnika Deniza Yücela.

Erdogan je Yücela danes ponovno označil za "agenta teroristov". Pred približno tremi tedni je sodnik v Istanbulu za dopisnika določil preiskovalni pripor. Kar pa pomeni, da bo lahko Yücel, ki ga obtožujejo širjenja propagande za teroristično organizacijo, priprt tudi do pet let.

Turki bodo 16. aprila na referendumu odločali o vpeljavi predsedniškega sistema, ki bo Erdoganu podelil več moči ter oslabil parlament. O ustavnih spremembah bo lahko odločalo tudi približno 2,9 milijona Turkov, ki živijo v tujini, približno polovica od teh v Nemčiji.