c S

Redefinicije razloga za odpoved delovnega razmerja iz nesposobnosti ne bo

20.03.2017 09:19 Ljubljana, 19. marca (STA) - Proces oblikovanja sprememb delovne zakonodaje se je le premaknil z mrtve točke. Ministrstvo za delo je namreč pripravilo nov osnutek sprememb treh zakonov. Pogajalska skupina v okviru Ekonomsko-socialnega cveta (ESS) je bila z najpomembnejšo spremembo, umikom predloga redefinicije odpovednega razloga nesposobnosti, seznanjena v četrtek.

Osnutki sprememb zakonov o delovnih razmerjih (ZDR), o urejanju trga dela in o inšpekciji dela so bili v javni razpravi do 9. decembra, pravico do pripomb, komentarjev in predlogov nanje pa so izkoristili tako sindikati kot delodajalci.

Na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti so skupaj prejeli 26 odzivov, največ na osnutek sprememb ZDR. Kot eden najbolj spornih se je izkazal člen, ki določa odpovedni razlog nesposobnosti.

Ministrstvo je namreč predlagalo, da bi lahko bil razlog za odpoved iz nesposobnosti, poleg že sedaj določenega neizpolnjevanja pogojev za opravljanje dela, ki jih določa zakon ali drugi predpisi, tudi "ravnanje ali sposobnost delavca", zaradi katere ne izpolnjuje oz. ne more izpolnjevati obveznosti iz delovnega razmerja.

Na sindikalni strani so menili, da je predlagana rešitev sporna, ker naj bi dajala zelo širok prostor za različne razlage, tudi takšne, ki bi delavcu onemogočale dokazovanje neutemeljenega odpovednega razloga. Četudi je bil ta predlog pripravljen predvsem v korist delodajalcev, ki že dolgo zahtevajo lažje odpuščanje, pa tudi ta stran z njim ni bila zadovoljna, saj naj bi redefinicija vnašala še več nejasnosti.

Ministrstvo je zdaj pripravilo nov osnutek sprememb delovne zakonodaje, v katerem predloga redefinicije ni več. O tem je v četrtek seznanilo tudi pogajalsko skupino v okviru ESS, je izvedela STA. V petek je socialnim partnerjem posredovalo še preostalo novo gradivo, v katerem pa naj ne bi bilo bistvenih sprememb.

Zdaj sta na potezi delojemalska in delodajalska stran. Pripombe naj bi pripravili do srede, od njih pa bo odvisno, kdaj bo novo zasedanje pogajalske skupine.

Pogajanja doslej sploh niso tekla. Pogajalska skupina se je namreč pred četrtkom sestala le enkrat, in sicer konec lanskega leta. Ministrstvo je zasedanje pogajalcev sklicalo še nekajkrat, a je vedno odpadlo.