c S

V Rusiji obeležujejo tretjo obletnico priključitve Krima

20.03.2017 08:39 Moskva, 18. marca (STA) - V Rusiji so danes s prireditvami in praznovanji obeležili tretjo obletnico za mednarodno skupnost nezakonite priključitve ukrajinskega polotoka Krim Rusiji. Praznovanj na ulicah mest po celotni državi in na Krimu se je udeležilo več tisoč ljudi, medtem ko se jim predsednik Vladimir Putin ni pridružil.

"To je dan vrnitve k naši domovini," je povedal predsednik vlade na Krimu Sergej Aksjonov. Praznovanja v prestolnici Krima Sevastopol se je sicer udeležila tudi delegacija iz ruske dume na čelu s podpredsednikom parlamenta Pjotrom Tolstojem.

Moskva si je Krim priključila leta 2014, potem ko so se prebivalci polotoka na referendumu 16. marca odločili za pridružitev k Rusiji. Dva dni kasneje so podpisali še sporazum o priključitvi, ki jo je mednarodna skupnost označila za kršitev človekovih pravic.

Številni Rusi podpirajo priključitev, ki jo vidijo kot zaslugo Putina. Ta bo naslednje leto sodeloval na predsedniških volitvah, ki naj bi potekale 18. marca, na njih pa ima tudi največ možnosti za zmago.

"Minevajo tri leta, odkar je Rusija zagrešila zločin, ki je za številne nepredstavljiv v 21. stoletju: okupacija Krima," je medtem na Twitterju zapisal ukrajinski zunanji minister Pavel Klimkin.

V konfliktu na vzhodu Ukrajine, ki je izbruhnil po priključitvi Krima, je življenje izgubilo okoli 10.000 ljudi.